Den siste tiden har Tønsbergs Blad tatt opp ulike problemer, store eller små, som irriterer medmennesker eller ikke. Vi har hatt  russen som bråker og festeruten sidestykke, hundebæsjeposer her og der på avveie, båndtvang og fugleliv, så har vi hatt en runde med gressklipping på søndager og helligdager, vannscooterkjøring i Færder nasjonalpark, og nå er det klestørk utendørs på helligdager som diskuteres.

Jeg leser ganske mange kommentarfelt for å se hvordan stemningen er og hva folk i kommentarfeltene mener. Det som slår meg er at det ganske jevnt over kommer en holdning om at «man må få gjøre som man vil», «slutt å bry deg» og «de (som klager) må ha lite å gjøre».

Hvis man ønsker å feste og vekke alle naboene, så vær så god! Loven om ro og orden betyr ingenting, tydeligvis. Hundebæsjeposen kan man egentlig kaste akkurat hvor man vil, bare man plukker opp etter sin «beste venn»! Og godt er det at vi slipper å tråkke i skitten, som aldri blir borte fra skosålen. Hundene løper fritt oppe på Messeområdet til alle årets tider, og døgnets tider. Rundt strender og svaberg løper de også fritt under hekkesesongen. Hvem trenger å bry seg om båndtvang? Hvis du er redd for hunder, så hold deg hjemme! Det samme gjelder for fugleunger.
Gressklipping kan man gjøre stort sett når man vil, ifølge kommentarfelt på Facebook. Søndag, helligdag, høytidsdag, men for Guds skyld ikke start motoren før klokken 0900! Klesvasken kan du også henge ut når du vil. Du er sjefen i din egen hage! Hvem bryr seg vel om Loven om helligdagsfreden? Om hvem i alle dager bryr seg om en «vannscooter på vannet»?

Les også

Om idioter, hønsehjerner og andre kaklende

 

Alle disse ulike synsingene om hva som er greit for deg og meg er egentlig helt irrelevant. Vi trenger bare å forholde oss til lover og regler i samfunnet! Det tyder ikke på en positiv utvikling hvis alle skal ha en holdning som sier «Jeg gjør hva jeg vil og når jeg vil!» Da har mennesket blitt for egoistisk og kynisk. Vi skal ta hensyn til lover og regler, og vi skal ta hensyn til hverandre!
Hvis hver enkelt av oss skal avgjøre hva som er rett og galt til enhver tid, så blir samfunnet til slutt ganske kaotisk. Disse holdningene om total frihet har heller ikke noen grense. Anomi (*) er ikke ønskelig for noen i et samfunn!

Personlig er jeg veldig oppgitt og sint på alle som holder på med mobiltelefonen mens de kjører bil. Dette er noe jeg ser flere ganger hver eneste gang jeg er ute og går eller sykler i Tønsbergs gater. Det er ulovlig å skrive meldinger og holde på med mobilen mens man kjører bil, men når holdningene er at man stort sett kan gjøre hva man vil, så er det mange som gjør akkurat det man vil. Den dagen et lite barn blir påkjørt fordi du var opptatt med mobilen din bak rattet, da får du kanskje en annen holdning!

LES OGSÅ: Storfangst for UP – 37 bilister fikk bot 

Det jeg etterlyser er omtanke for andre, og at folk skal holde seg innenfor lovens rammer. Det er ikke «å klage og syte» hvis man har et ønske om å nyte søndagen på verandaen uten at motorgressklipperen til naboen durer i vei. Det er heller ikke å klage hvis bråk fra russen holder arbeidsfolk og barn våken natt etter natt i mange uker. Slutt å bruke dette stigmaet for å få folk til å slutte å «klage» bare fordi du ikke blir plaget av det samme som andre! Det er lov til å si fra, man bør klare å holde seg innenfor lovens rammer og det er lov til å ta hensyn og bry seg!

*Anomi er et uttrykk som kommer fra gresk språk og betyr lovløshet eller normløshet.