Det er bra at dagens ungdommer lærer om forskjellige prevensjonsmetoder på skolen. Ungdom kan henvende seg til fastlegen eller helsestasjon for ungdom for en vurdering av type prevensjon. Alle prevensjonsmidler beskytter mot graviditet. Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som også beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer. For menn er fortsatt kondom det eneste alternativet, mens kvinner har et stort utvalg å velge mellom.

I dag skriver jeg om forskjellige prevensjonsmidler.

Hormonfri prevensjon

  • Kondom
  • Kobberspiral

Hormonfri prevensjon påvirker ikke eggløsningen, og endrer dermed ikke på din vanlige menstruasjonssyklus. Du trenger ikke tenkte på bivirkninger fra hormoner. Med kobberspiral kan du få kraftigere menstruasjon og menssmerter. Ulempen er at du ikke kan regulere blødningene.

Hormonell prevensjon med bare gestagen

  • Hormonspiral
  • P-stav
  • P-sprøyte
  • Gestagen p-piller

Disse prevensjonsmidlene inneholder hormoner som ligner på det kvinnelige kjønnshormonet progesteron. I hormonell prevensjon kalles dette hormonet gestagen. Gestagen gjør det vanskeligere for sædceller å komme inn i livmoren og hindrer ofte eggløsning.

Eggløsningen kommer raskt tilbake når du slutter på prevensjonsmiddelet. Ved p-sprøyte kan det ta lang tid før man får normal eggløsning. Prevensjonsmidler som inneholder bare gestagen øker ikke risikoen for blodpropp, hjerte- og karsykdommer eller brystkreft.

Hormonell prevensjon med både østrogen og gestagen (Kombinasjonspreparater)

  • P-ring
  • P-plaster
  • P-piller

Disse prevensjonsmidlene kalles kombinasjonspreparater fordi de inneholder en kombinasjon av hormoner som ligner på̊ de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron (gestagen). De beskytter mot graviditet ved å hindre eggløsning og gjør det vanskeligere for sædceller å komme inn i livmoren. Eggløsningen kommer tilbake når du slutter med prevensjonsmiddelet.

Fordelen med kombinasjonspreparater er at du ofte får god blødningskontroll, og du kan selv bestemme når du vil ha blødning. Dersom du følger bruksanvisningen ved å ta en pause hver måned, vil du få en blødning hver måned. Du kan også̊” hoppe over” en blødning ved å droppe denne pausen. Med prevensjonsmidler med østrogen er det en liten økning i risikoen for farlige bivirkninger som blodpropp, hjerte- og karsykdommer og brystkreft. Legen vil spørre deg om hvilke sykdommer det har vært i din familie, og ta en blodtrykksmåling.

Nødprevensjon/angrepille: Hvis du bruker kondom som eneste beskyttelse mot graviditet, anbefales at du har nødprevensjonspiller liggende tilgjengelig hjemme i tilfelle det skjer en feil ved bruk av kondom. Nødprevensjonspiller virker hovedsakelig ved å utsette eggløsningen.

Hvilken prevensjonsmetode du som kvinne velger, er opp til deg og god veiledning er tilgjengelig hos fastlegen din.

Kvinner i alderen 16-21 år får økonomisk støtte til prevensjon fra staten. Per 2021 er det 123 kroner for prevensjon i tre måneder. Bidraget du mottar vil gjøre at enkelte prevensjonsmidler blir helt gratis, avhengig av hvor lenge de varer og hvor gammel du er. Apoteket tar utgangspunkt i din alder og regner ut hva du skal betale. Du kan hente ut p-piller, p-plaster og p-ring for et halvt år av gangen.

Det er fordeler og ulemper ved alle prevensjonsmidler. Fordelen med hormonelle prevensjonsmidler er at de ofte gir mindre menstruasjonssmerter og blødninger. En viktig forskjell mellom metodene er hvor lenge de varer. Gjennomsnittlig alder for første menstruasjon er i Norge 12,7 år. Min erfaring som fastlege er at noen av de yngste jentene hemmes av menstruasjonen i sin livsutfoldelse med fritidsaktiviteter nettopp grunnet smerter og/eller store blødninger. Prevensjonsmidler brukes også til å behandle kraftige menstruasjonssmerter og/eller blødninger. Har du plager som gjør at du ikke fungerer før og under menstruasjon, vil jeg anbefale at du besøker fastlegen for å snakke om hva kan gjøres.

Dette kan du få hjelp til.

Kilde: Sex og samfunn.no