Etter vår eller før sommer, juni er makeløs. Nå må bare rytmen fortsette der mai slapp. Hagelivet tar all tid, ikke fordi jeg må, men fordi jeg har lyst. Grillen har allerede vært fyrt opp. Pizzaovnen gått varm. Solen har holdt oss oppe og gradestokken har vist sommertemperatur. Junilyset har gitt ekstra energi. Vi blir hjemme i sommer, stort sett. Dette vil vi ikke dra fra. Hage er jo en krevende øvelse i vekstsesongen. Jeg har allerede gjødslet godt to ganger. Det kommer jeg til å fortsette med til september med alt av sommerblomster. Hagen for øvrig får siste dose 15. august. Rosene noe før det igjen.

Det beste som har skjedd i sommer er nedgravd helautomatisk vanningsanlegg. Det er en ren lettelse, bokstavelig talt. Det frigjør tid. Vanner om natten og på den måten slipper jeg fordampning. Det er en svært effektfull metode å spare vann på. Som en påminnelse minner jeg om at de elektriske gressklipperne er timet til å gå dagtid. Homo tar øvre plen, Sapiens nedre. Og ingen av dem tar pinnsvin som er utpregede nattdyr. Vanning om natten, gressklippere om dagen. Verre er det ikke.

LES OGSÅ: 6-8 mennesker ute i hagen er innen rekkevidde. Høres det overveldende ut?

Bedene har fått bark, og det hjelper. Duk gjør det enda mer resistent mot ugress. Mye av sommeren går jo med til krigen mot ugresset. Den er ikke lett å vinne, men er du utholdende, så vil du før eller senere få kontroll. Kommer jeg dit noen gang? Det er det jeg spør meg om. Jeg holder på håpet og gleder meg over alt som går bra. Det er ikke lite.

Det kan fort bli bra og det har mye blitt. Leirvollen mot Havnegata er bristeferdig av stauder og løkblomster. Jeg har jo hatt ideer om replanting. Godt jeg er så sen. Noe har jeg riktig nok rukket å hive meg rundt med. «Salongen» har fått en bøkekrans som følger rundt den lille plattingen. De tilfeldige buskene som stod der før har funnet seg til rette i andre bed. Jeg har dekket med duk, lagt bark og siden plattingen er lagt ned i terrenget, blir det jo litt ekstra jobb.

LES OGSÅ: Det fikk jeg ut av pandemien: litt mer takknemlig. Det er jo en senskade å leve med.

Heldigvis finnes det smarte «kammer», som holder barken på plass i skrånende terreng. Foreløpig har jeg latt en del lave stauder stå. Når bøken tetter seg til, så blir det en ny runde med planteflytting. Tror jeg. Mot Matheasmetten har jeg forsøkt meg med en magnolialund. Den ser ut til å trives så langt, den har potensial til bli et skikkelig blikkfang. Her holdes også håpet «skruestikke» fast. Resultatet kommer først om et par-tre år. Jeg er jo georgine-elsker. Knollene er kommet i jorden, i både bed og krukker. De i krukker plantet jeg for fire-fem uker siden.

Forkulturen har slått til. Nå er det bare vanning som må passes. Det finnes selvvanningssett å få kjøpt som er drevet av solen. Genialt og veldig effektfullt. Jeg forsøker å drifte dette lille hageanlegget så energivennlig som mulig. Alt dette har jeg gjort for meg selv og hver dag i hagen er en glede. Klarer jeg dette alene? Selvsagt ikke, så litt sporadisk hjelp har jeg nå og da. I månedsskiftet får jeg kneprotese.

Det ligger noe hemmende i front. Helt ille ute er jeg ikke, jeg får hjelp av et barnebarn. Lakmustesten besto han med glans, sist lørdag. For en fest. Det er jo en krevende øvelse å skulle lære tusen nye ting. Men for meg er det en ren glede. Jeg vet at hagen blir stelt og passet. Vi skal få dette til. Hagevandringer om tiden strekker til. Hvis kneet samarbeider, det går nok bra. Vi får holde på håpet igjen. Og igjen. For tulipanene er det lite håp. Om en uke eller to tar jeg opp løkkurvene.

Da er showet over for tulipanene sin del. Det vil gi staudene bedre plass nå som sommeren kommer for fullt. I mellomtiden er det masse å gledes over. Igjen … Hvis du lurer på hvordan du lager hage? Ett råd har jeg, det enkleste er å grave et hull, slippe ned en plante. Vips og du har begynt. Godt begynt er halvveis fullført. Ha en fantastisk sommer alle sammen!