Hadde det ikke vært deilig å vite at du alltid hadde penger til overs? Eller at du visste akkurat hvordan du skulle gå til verks for å nå målene dine?

Tirsdag 11. juni inviterer Tønsbergs Blad og DNB til jentekveld og liveinnspilling av TB-podden på Støperiet. Her kan du plukke med deg over 70 tips inn i hverdagen.

Hvordan bli rik på ett år?

Tittelen for jentekvelden er «Hvordan bli rik på ett år?", og det er jo et godt spørsmål.

– Det å være rik er jo et definisjonsspørsmål. Hva definerer en selv som rikdom? Det er jo veldig individuelt, men for mange handler det jo om økonomi og prioritering av tid, sier Kamilla Elise Holt Utheim, finansrådgiver i DNB.

Holt Utheim påpeker at veldig mange i dag er vant til mye penger i hverdagen. Det brukes mye penger på mat, reise, båt, bil og hytte. Hvordan man prioriterer disse tingene varierer jo fra husstand til husstand. Dersom du ønsker å sitte igjen med mer penger i måneden, og da kanskje bli rik på ett år, har Holt Utheim noen tips.

–Jeg har virkelig tro på dette med å se hva du bruker penger på. I noen nettbanker er det jo mulig å få en oversikt over forbruket. Så er det jo dette med å planlegge ukene. Sett deg ned på søndag og lag en middagsplan for hele uka. Det kan jo også være lurt å tenke gjennom kjøp. Ikke shopp på impuls når det gjelder de store tingene.

– Lær dem betydningen av penger

Dette med å planlegge ukene og ha et budsjett er ikke nødvendigvis bare noe familier og voksne som har nytt av. Barn, ungdom og studenter kan, på sikt, tjene på å lære seg verdien av penger.

– Snakk med barna om sparing, og lær dem betydningen av penger. Fortell barna om økonomiske prioriteringer og forklar hvordan man tenker rundt de valgene man tar. Når det gjelder studenter så tenker jeg at det er lurt at de også skaffer seg en oversikt over utgifter i form av et budsjett, selv om det kan høres kjedelig ut. Det kan jo også være en fordel å lage faste avtaler når man får inn lønn eller studielån. Sett inn penger på regningskonto og spar 500 kroner, hvis du klarer, på en bufferkonto, sier Holt Utheim.

Supersparer Lise sparer 20 000 kroner i måneden

En annen som gjester jentekvelden på Støperiet er Lise Vermelid Kristoffersen. Hun er supersparer, driver podkasten Pengesnakk og bloggen pengesnakk.no. Vermelid Kristoffersen hadde nedbetalt boliglånet før hun fylte 30 år, og nå sparer hun 20 000 kroner i måneden. Hvis hun vil kan hun pensjonere seg når hun bare er 40 år.

Vermelid Kristoffersen forteller at det er viktig å også tenke gjennom hva det betyr for deg å være rik. Handler det om at man kan være rik på andre ting enn penger? Hvor mye trenger du å ha før du selv mener du er rik? Det er spørsmål hun mener er viktig å vite svaret på. Når du vet det er det bare å jobbe mot målet. Skulle du lande på at det er viktig å være økonomisk rik for deg, har hun noe tips som kan hjelpe deg mot det målet.

– Man blir rik ved å tjene mye, bruke lite og å investere de pengene som blir til overs hver måned i noe som gir avkastning. Sett opp et automatisk trekk fra lønningskonto dagen etter lønnen kommer inn. Noter ned alt du bruker penger på en hel måned. Enten på et ark eller på mobilen. Hvert eneste kjøp må registreres. Dette er en bevisstgjørende øvelse. Det er ikke gøy å dokumentere sløsing, og du tenker deg mer om før hvert kjøp, sier Vermelid Kristoffersen.

Jentekveld og innspilling av podkast på Støperiet

Det er Marie Olaussen, samfunnsredaktør i Tønsbergs Blad, som skal guide publikum gjennom kvelden fra scenen. I etterkant blir innholdet også til flere podkastepisoder i TB- podden.

– Det har vært veldig spennende å lage et bredt program med sterke og gode historier fra scenen. Dette handler ikke bare om økonomi, men også om å sette seg noen mål for å oppnå drømmene sine. Enten det seg være om karriere, familie, helsa eller livet generelt. Jeg tror mange i salen den kvelden kan få inspirasjon til å gjøre små eller store endringer i livet. Det er jo morsomt å teste!

Økonomipanelet i TB- podden, Hanne Solli og Kamilla Elise Holt Utheim fra DNB, skal også på scenen denne kvelden og dele tips.

– Jeg gleder meg veldig. Det har jo vært en del interesse rundt denne kvelden, og det skal bli gøy å møte alle. I tillegg holder vi nå på å skrive ned mange gode tips som vi skal dele, sier Holt Utheim.

I tillegg til økonomipanelet skal Marit Due Akerholt, som driver Bare Barista, dele tips om hvordan starter for seg selv. Elin Kathrine Rodlie deler sin historie om sin treningsreise det siste året. Jentene som rodde 5000 kilometer over Atlanterhavet kommer også, Hege Svendsberget og Sophie Stabell.

Supersparer Lise er også en selvskreven gjest denne kvelden.

– Det gleder jeg meg sånn til! Jeg er jo fra Tønsberg, så det blir stas å spille inn en livepod her!

LES OGSÅ: Mange krangler om økonomien til forholdet ryker – her er ekspertenes råd

Første episode i TBs økonomiskole: Slik blir du rik på et år

 

Andre episode i TBs økonomiskole: Blakk, hva gjør jeg nå?

 

Tredje episode av TBs økonomiskole: Hør Kamilla og Hannes gode pengeråd til barna