Visste du for eksempel at vi kan redusere de totale klimautslippene med hele 12 %, bare ved å kaste mindre mat? (FNs klimapanel) Hele barndommen har vennene mine trykker i seg tørre brødskiver med svett gulost, mens jeg har sittet der med kniv og gaffel og en gourmet rett av en lunsj. «Du har alltid med så god mat» blir jeg fortalt. Men det som virkelig er fascinerende er hvorfor ikke flere mennesker har tenkt på at de kan spare på middagsrestene, og spise de til lunsj dagen etter. På den måten sparer du ikke bare klimaet, men du sparer også penger og noen verdifulle minutter på morgenen. Godt for både lommeboka og miljøet.

Så hvis du ønsker å leve en mer klimavennlig hverdag, i tillegg til å spare litt cash, så har jeg en god huskeregel til deg; Hva ville Silje Sandmæl sagt? Jo, hun ville sagt: Du trenger ikke å kjøpe en helt ny telefon når du kan få en mye billigere på Finn. Du kan ikke spise biff til middag hver dag. Se her, det er tilbud på bønner. Og: Hvis du ser på dette langtidsbudsjett så sparer du mye mer på å kjøpe deg en elbil. Du kan tross alt kjøre gratis gjennom bommene. Er det godt for lommeboka, er det stort sett godt for miljøet også.

Skriv for klima

Denne teksten er et av bidragene i Tønsbergs Blads skrivekonkurranse for ungdom under 26 år. Tema er klima og miljø.

Les flere av konkurransebidragene her.

Men okay, nå er vi gode og mette etter lunsjen, og vi har klart å spare noen kroner på hverdagslige småting. Hvorfor ikke ta seg en løpetur? Her er noen enkle tips til hvordan du kan komme deg i form, og få en litt bedre helse:

1 Finn fram sykkelen, eller gå til jobb istedenfor å kjøre. I en hektisk hverdag kan hverdagsmosjon som å gå eller å sykle til jobb være den viktigste, og kanskje til og med eneste formen for trening du får i løpet av en dag. Med de ekstra minuttene du sparte på den ferdiglagde matpakken, kan du ta deg tid til å benytte det moderjord en gang ga oss. På den måten får du både hverdagsmosjon, i tillegg til at du sparer miljøet for unødvendig CO₂ utslipp.

2 Spis mer grønnsaker og mindre kjøtt. Et balansert kosthold er nøkkelen til en god helse, og ifølge helsedirektoratet anbefales det ikke å spise mer enn 500 gram med rødt kjøtt hver uke. Så til alle dere kjøttelskere; begrens dere! Jeg skal ikke sitte her og forteller dere hva slags grusomme mennesker dere er for å kose dere med et godt stykke rødt kjøtt i ny og ne, men for deres egen helse vil jeg anbefale å kutte ned på kjøttet i hverdagen. Begrens kjøttbruken til helligdager og selskaper og hold dere til et vegetarisk kosthold resten av dagene som slutter på g. Fantasi og kresenhet er ikke lenger en unnskyldning. Voks opp, det finnes uendelig av spennende og enkle vegetar oppskrifter på nettet.

3 Fyll alltid opp en flaske med vann før du forlater hjemmet. Det er fort gjort å bli fristet til å kjøpe seg en iskaffe eller en cola i lunsjpausen. Dette er unødvendig bruk av plast og kalorier som man lett kan styre unna ved å ha en vannflaske tilgjengelig. På den måten er det også lettere å holde seg hydrert, noe som blant annet er med på å øke forbrenningen og dempe på sultfølelsen.

Men så tenker du; hva er egentlig poenget med dette globaloppvarmings-rælet i det hele tatt? Ikke bare får vi varmere sommerdager, men snart slipper vi også å måke snø. Jo, du slipper kanskje å stå ute med snø opp til knærne på vei til jobb, men hvis du virkelig er så egoistisk at du vil ofte dine 30 minutter med måking, mot trolige 1,2 milliarder klimaflyktninger, synes jeg det er på tide å ta en realitetssjekk. Det er lov til å tenke mer en 5 centimeter utenfor din egen nese. Hvis temperaturen øker mer en 2 grader innen 2100 ville klimaendringene være ute av kontroll, og det vil føre til fatale konsekvenser. Dyre- og plantearter vil dø ut, det vil påvirke mat- og vanntilgangen til milliarder av mennesker, i tillegg til økonomiske ulikheter og helseproblemer.

Dessverre kan ikke en gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Så hvis ikke en tynnere midje og en tjukkere lommebok er nok motivasjon til å redde miljøet, så vet ikke jeg.