Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor blir Slottsfjellstårnet ORANSJE denne helgen?

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den 10. desember mottar Denis Mukwege og Nadia Murad Nobels Fredspris i Oslo. Vi mener de to er særlig verdige mottakere av årets pris, slik de begge, på hver sin måte, har engasjert seg i kampen mot seksualisert vold mot kvinner som våpen i krig og konflikt.

25. november er den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner og starten på en 16 dager lang aksjonsperiode, kalt Orange the World #HearMeToo. FN’s kvinneorganisasjon UN Women, står bak kampanjen. Den oransje fargen representerer en lysere framtid, uten vold mot kvinner og jenter.

Tønsberg Soroptimistklubb, sammen med politi, krisesenter og incestsenter, markerer innledningen til aksjonsperioden med å opplyse Slottsfjelltårnet i oransje farge denne helgen.

Fredag kveld holder vi en appell ved Tollboden, nede ved kanalen. Lørdag formiddag står vi på stand på torget og informerer om aksjonens formål og markerer avstand mot vold mot kvinner. Mandag tilrettelegger vi møter, først på Greveskogen vgs for elever og på ettermiddagstid på biblioteket i et åpent møte, der forestillingen «Valgt det..?» skal vises og samtales om,- en opplysende og engasjerende forestilling om menneskehandel i vår tid.

I løpet av livet vil en av fire kvinner i Norge oppleve vold i nære relasjoner. Volden rammer på tvers av klasse, religion og etnisitet. Vi hevder en rett for alle kvinner og jenter til å kunne bevege seg fritt og trygt, både inne og ute. Vi vil stigmaet og stillheten rundt vold mot kvinner til livs.

Det finnes ingen raske løsninger, men sammen kan vi gjøre en forskjell. Gjennom å øke bevisstheten og kunnskapen, ønsker vi i Tønsberg Soroptimistklubb, sammen med politiet, krisesenteret og incestsenteret, å bidra til avskaffelse av vold mot kvinner.

Tønsberg Soroptimistklubb er en del av Soroptimist International, en verdensomspennende organisasjon som arbeider for å bedre levekårene for kvinner og barn. Ett av hovedmålene våre er å gjøre slutt på vold mot kvinner og jenter, og sikre kvinners deltakelse i konfliktløsning. Det gjør vi gjennom påvirkning og bevisstgjøring. Organisasjonen har blant annet talerett i FN i saker som angår kvinner. Internasjonalt driver soroptimistene blant annet et stort prosjekt i Moldova, hvor rundt 15 ungdommer hvert år får bistand fra lokale sosialarbeidere til livsmestring og støtte til livsopphold for skolegang. Vi samarbeider også tett med soroptimistklubber i Moldova om andre prosjekter, som barnehager, rehabilitering av brønner og kurs om vold i nære relasjoner.

Gjennom vårt utdanningsfond dekker vi utdanning for kvinner i utviklingsland til en verdi tilsvarende en halv million Nkr årlig. Det gjør vi fordi vi vet at når kvinner er i stand til å engasjerer seg og ta ansvar, gagner det hele samfunnet.

Med fargen oransje uttrykker vi at vold mot kvinner må avskaffes.

Kommentarer til denne saken