Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor bor vi her?

Artikkelen er over 1 år gammel

Hva er det med Færder, Nøtterøy, Tjøme og området her som gjorde at jeg og min familie valgte å bosette oss nettopp her?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som førstereis i kommunestyret har jeg nå en mer reell mulighet til å påvirke prosessen med å få flere til å velge slik jeg og familien gjorde for 21 år siden. Hvordan skal vi få flere familier til å bosette seg på øyene våre? Vi snakker og snakker, ønsker og ønsker, men hva kan kommunen, politikere, næringslivet og innbyggere gjøre i praksis?

LES OGSÅ: «Hjemseng Brygge» – en Ap-ordfører som vil styre med støtte fra de blå

Som Høyres representant i kommunestyret er jeg helt sikker på at jeg har valgt rett parti, Høyre viser i handling at de vil sikre fremtidig vekst av næringsvirksomhet og innbyggere til Færder. Det viser Høyre nå ved å være positive til vedtatt fastlandsforbindelse samt bolig- og næringsutvikling på Hjemseng Brygge. Nettopp de to viktigste driverne for befolkningsvekst.

LES OGSÅ: Brua - Hjemseng: Åpent brev til ordfører Jon Sanness Andersen

God aldersfordeling, stabil skatteinngang, økt antall yrkesaktive pr. innbygger, er det Færder trenger for å bedre økonomien/øke inntektene til kommunen og dermed komme i en god budsjettsituasjon.

Hva gjør at Færder er og vil være et sted der unge voksne ønsker å leve og bosette seg? Hva mener de unge selv? Man trenger ikke store utredninger og lange forskningsrapporter for å forstå at det er to spørsmål man må stille seg: «Er det en jobb til meg her, aller helst i nærmiljøet» og «hvordan er boligprisene, har vi råd til å bo her?»

LES OGSÅ: Nytt nei til Hjemseng Brygge: – Slaget er ikke tapt

Kanskje må man påregne noe reisevei for å få jobben man ønsker seg, men vi må samtidig huske på at de unge voksne kanskje skal hente og bringe i barnehage, handle på veien og samtidig rekke å servere middagen før de yngste sovner. Alt skal harmonisere og henge sammen for å skape et godt og trygt hjem. Kanskje en av foreldrene må pendle litt mens den andre har mulighet for jobb i nærmiljøet.

LES OGSÅ: Rolf sier ja til det omstridte prosjektet: – De fortjener bedre enn å bli kastet på gangen i aller siste sving

Trenger forutsigbarhet

Hvordan kan vi skaffe arbeidsplassene som trengs for å få familiene til å flytte hit? Når vi spør næringslivet, forteller de at det som skal til for at de skal drive sin virksomhet her er effektiv infrastruktur, tilgang til arbeidskraft og kunder, samt forutsigbarhet.

LES OGSÅ: Fastlandsforbindelsen: Bare en teori - og en drøm i praksis?

Utredningene for å få ny fastlandsforbindelse har pågått i 35(!) år. Et slikt tidsperspektiv skaper ikke forutsigbarhet og trygghet nok til at næringslivet ønsker eller har mulighet til å forholde seg til vår kommune fremover. Ingen arbeidsplasser ingen bosetting – så enkelt er det bare!

Vi sier så ofte at vi har tverrpolitisk enighet – men den må vare over tid, slik at de store oppgavene som er tidkrevende og kostbare å gjennomføre, som fastlandsforbindelsen, blir ferdigstilt. Alt kan ikke være avhengig av hvem og hvilke partier som er i posisjon og opposisjon. Det blir for mange omkamper om allerede vedtatte prosjekter etter gode og gjennomarbeidede utredninger. Færder og Tønsberg er også nødt til å ha et godt samarbeid om denne saken, som så avgjort påvirker begge kommuner i stor grad.

LES OGSÅ: Formannskapet i Sandefjord vil ikke gå i dialog med Færder om Vestfjordforbindelsen

Hvis Færder skal få mer positive budsjetter/øke inntektene i fremtiden, må Færder først og fremst legge til rett for befolkningsvekst som gir skatteinntekter og frie inntekter fra staten. Dette får vi til ved å bygge boliger som folk vil ha, som for eksempel Hjemseng Brygge, og unngå negative virkemidler som boplikt og eiendomsskatt.

LES OGSÅ: Østalternativet

Må skjære igjennom

Fastlandsforbindelsen er den enkeltfaktoren som vil gjøre det enklere for ny næring å etablere seg her. Nå må vi vise handlekraft og beslutningsmyndighet, ikke bestille nye utredninger som skal utrede allerede kostbare og gjennomførte utredninger. Det viser beslutningsvegring og en defensiv politikk som viser at politikere ikke makter å ta en beslutning. Utredninger koster penger, og det er brukt nok av skattebetalernes penger til utredninger gjennom 35 år.

LES OGSÅ: La oss få Vestfjordforbindelsen

Folk vil helst jobbe der de bor, og Færder er en flott kommune å bo i. Her har vi gode skoler, gode barnehager og god eldreomsorg på alle nivåer. Vi har skjærgården, vår herlige nasjonalpark rett utenfor døra, skog og rekreasjonsområder for friluftsliv og hygge både til sjøs og til lands. Og ikke minst små hyggelige nærmiljøer med flotte og dugnadsvillige folk.

Jeg og min familie har ikke angret en dag på at vi bosatte oss på Nøtterøy for snart 22 år siden, og vinket farvel til Tigerstaden. Tønsberg er byen, og Færder har vind i seilene! Det er her jeg vil leve livet mitt.

Kommentarer til denne saken