Å ha to små barn er litt som å være deltaker i TV-programmet «20 spørsmål» – hver eneste dag. Eller, kanskje mer som å være programleder i NRK-serien «Hvorfor det». Bare litt mindre kunnskapsrik enn Trond-Viggo Torgersen, må jeg innrømme.

Spørsmålene er like varierte som utvalget i smågodthylla. Fra ting som enkelt kan besvares, til ting jeg må spørre Google om.

Det som er fint med å være ufrivillig programleder i «Hvorfor det», er alle refleksjonene og tankene jeg sitter igjen med. Jeg lærer dessuten ofte noe nytt. At jeg ikke kan svaret på alt er helt ok. Da svarer jeg at jeg ikke vet, men at vi kan prøve å finne det ut sammen.

«Hvorfor blir himmelen rosa?»

«Hvorfor flyter man i salt vann?»

«Hvorfor får jeg hår på leggene?»

Slik lyder noen av spørsmålene fra mine to små.

I dag, da jeg kjørte sønnen min (6) til skolen, begynte vi å snakke om familie. Han lurte på hvorfor jeg og pappaen ikke ville ha flere barn.

Jeg svarte at vi er veldig glade for de to barna vi har, og at vi har den familien vi alltid har drømt om.

Sønnen var helt enig. Han ønsker seg ikke flere småsøsken – men han lurte fælt på hvordan han og søstera ble laget, og da spesielt på hvorfor sædcellene svømmer så fort til egget?

Nå var det jeg som satt med spørsmålene. For hvor fort svømmer egentlig sædceller? Og hvorfor har han hørt om dette allerede?

Men det rakk jeg ikke spørre om før han fortsatte spørsmålsrekka. På TV hadde han nemlig hørt at ingen visste hvem som kom først av høna og egget. Men nå ble det fullstendig kaos.

For hva kom egentlig først av høna, egget og sædcella?

Jeg må innrømme at jeg humret mer enn jeg greide å gi et godt svar. Men jeg lovte at vi skulle snakke om det siden.

Å ta barn sine spørsmål på alvor er viktig, men jeg tenker også at det er viktig å vise barna at vi foreldre ikke vet svaret på alt – men at vi ønsker å lære. Både små og store hjerner trenger å bli stimulert, og med tjue spørsmål hver dag blir jeg stadig litt klokere.

Har du fått noen vanskelige spørsmål fra barnet ditt? Fortell i kommentarfeltet under.