Redaktør Sigmund Kydland har rett i at det har stormet rundt Brunstad Christian Church i det siste. Og han har helt rett i at det ikke var mye nytt i NRK Brennpunkt. Det som imidlertid er litt vanskelig å få tak i er hva Kydland egentlig mener eller vil. Jeg må nesten anta at når redaktøren griper til tastaturet, så er det for å bidra med kvalifiserte innspill, og mer gjennomtenkt argumentasjon enn det et gjennomsnittlig nett-troll gjør.

Ønsker Kydland å reise en debatt rundt hvordan multinasjonale trossamfunn organiserer sin økonomi og hvorfor de ikke bør ha adgang til de samme verktøy som multinasjonale selskaper? Eller er det konkrete forhold rundt BCC sin økonomi han er uenig i? I så fall, hva mener han vi skal gjøre annerledes enn slik vår økonomi er organisert i dag?

LES OGSÅ: Hvorfor må en menighet fra lille Vestfold i det hele tatt sette opp en selskapsstruktur i skatteparadiser?

Er Kydlands poeng at BCC ikke skal ta til motmæle hvis vi er uenige med NRK, eller når kriminelle bruker store summer på å sverte vårt trossamfunn? Tønsbergs Blad har jo selv vært i tett kontakt med Psy-Groups agent, som de fortalte om i april i fjor, og vet dermed hvilket miljø disse påstandene kommer fra.

LES OGSÅ: Til deg som lever i en lukket menighet

Mer åpenhet

Når jeg leser Kydlands innlegg, koker det egentlig ned til et spørsmål: Hvorfor er det så vanskelig for medier fra lille Norge å dekke et internasjonalt trossamfunn på en innsiktsfull måte?

Mange vil kanskje si at det er fordi BCC er så lukket og vanskelig å få i tale. At det historisk har vært medvirkende skal jeg ikke se bort fra, men nå har BCC tatt mange store skritt i retning av mer åpenhet de senere årene. Så i dag tror jeg derimot at en av hovedgrunnene er manglende kompetanse og forståelse for internasjonale trossamfunn. BCC har mange elementer som ikke finnes hos andre norske trossamfunn, og en har derfor vanskelig for å forstå «komplisert økonomi» og «eksotiske» strukturer.

LES OGSÅ: BCC – bedre enn sitt rykte?

Hittil har ingen norske medier, så langt jeg vet, sett dette i kontekst av at BCC er det eneste trossamfunnet i verden som har sitt hovedsete i Norge og samtidig har internasjonal utbredelse. At strukturen og økonomien i vårt trossamfunn fremstår mer «komplisert» enn det mediene finner i de andre trossamfunnene, som enten er helnorske eller er filialer av utenlandske trossamfunn, er kanskje ikke så unaturlig.

LES OGSÅ: Smiths Venner i Tønsberg har lånt ut titalls millioner til Brunstad: – Vi har en sunn økonomi

Verdensomspennende

Hvis mediene derimot sammenligner BCC med sentralorganisasjonene til de andre internasjonale trossamfunnene, typisk lokalisert i USA eller Storbritannia, vil de se at BCCs virksomhet er ganske ukomplisert til sammenligning. De vil også se, at mediene i disse landene er i stand til å drive journalistikk på denne type trossamfunn med en helt annen innsikt, kompetanse og respekt enn det vi ser her.

LES OGSÅ: Innsamling, deltakeravgift og finansinntekter: Smiths Venner har spart opp nesten en milliard

Så for å gi et svar på Kydlands ene konkrete spørsmål: Menigheten som for over 120 år siden startet i Horten i lille Vestfold, har blitt stor. Vi er ikke lenger bare en liten norsk forsamling, men et verdensomspennende trossamfunn med stor virksomhet.

BCC blir ikke krenket av at noen vil omtale vår økonomi. Men det må være basert på fakta og kunnskap, ikke antakelser og fordommer. Kydlands tirade viser vel at sistnevnte dessverre ofte er tilfellet.