Jeg så på Debatten i går, og synes at Fredrik Solvang er en flink journalist. Men i går var han ikke heldig med de som var invitert inn. Det eneste unntaket var Martine (husker ikke etternavnet), men hun ble fort stoppet av "fagfolk". Dessverre!!

Det første jeg tenkte der jeg satt og hørte på og ble mer og mer irritert, var at: Er ikke verden kommet lenger!! Og så tenkte jeg: Jævla moralister!!! Dreier det seg fremdeles om BMI og sunn mat? Ser man fremdeles på dette her rent teknisk? Fordi det er målbart og lettest. Hvorfor er det så viktig å veie barn, lurer jeg på. Et trenet øye ser om det dreier seg om en sykelig over- eller undervekt.

Og jeg savnet nyansene. Jeg har arvet min bestemors kropp og kan drikke cola og spise sjokolade uten å legge på meg et gram. Jeg har sikkert en akseptabel BMI, men jeg er langt fra sunn. Og jeg har venninner som ikke kan gå forbi brødboksen uten å legge på seg. Og de er mye sunnere enn meg, spiser mye mer salat.

Hvis man fremdeles lever i den troen, at ved å gi folk dårlig samvittighet, reduseres sukkerinntaket, så håper jeg at den troen forkastes.

Jeg har selv tidligere slitt med anoreksi og bulimi og var i mange år aktiv i Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser, har holdt mange foredrag og vært kursleder mest for kvinner som sleit selv, men også for pårørende. Jeg har til dags dato ikke møtt folk med store problemer, overvektige og normalvektige, som ikke samtidig klandrer seg selv fordi de ikke spiser sunt hele tiden. Jeg blir helt matt av fagfolks manglende kompetanse. Og jeg kjenner mange kvinner som i ren desperasjon, har tatt en fedmeoperasjon. Overvekten har kommet tilbake, overspisingen og den forferdelige dårlige samvittigheten.

Jeg kunne sagt mye om dette temaet. Min løsning, som ikke er alles, handlet blant annet om å akseptere seg selv. Og lytte til kroppen, ikke kontrollere den. Jeg tror dessverre at vårt samfunn kommer til å ha et overvektsproblem så lenge vi lever i en kroppsorientert kultur, og vi har fagfolk som ikke setter mer fokus på sammenhengen mellom følelser og mat!