Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor gråter barn i Norge i denne søte førjulstiden?

Norge er i flere år på rad blitt utpekt av FN til verdens beste land å leve i. Men dette er dessverre ikke hele sannheten. Hvert år er det flere tusen norske barn som gruer seg til jul.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg sitter og blar i flere hundre skriv fra barn som kan fortelle triste og grusomme historier fra julefeiringer de selv har opplevd. Dette er historier du og jeg ikke ville tro har foregått i vårt rike fedreland. Når vi rusler rundt i de flotte julegatene i byen vår og beskuer de flotte utstillingsvinduene som bugner av julegaver, har vi vanskelig for å tro at flere barn enn du aner holder seg vekk fra byens gater i denne herlige førjulstid.

For dem skaper det vonde minner fra tidligere julaftener. I flere av innleggene kan jeg lese om barn som må gå sultne til sengs julaften fordi far hadde brukt opp alle pengene på alkohol. I et annet innlegg kunne jeg lese at faren hadde reist til byen julaften for å kjøpe julegaver, men dessverre endte på en av byens kneiper, hvor han drakk seg sørpe full. Restauratøren sendte ham hjem i taxi, sjåføren hev ham ut i snøfonna utenfor hjemmet hans, der mor og barn ventet på ham.

Det mest grusomme jeg sitter og leser om er en historie hvor mor og barn begynner å slåss i fylla på selveste julaften, med det resultat at den lille sønnen måtte ringe etter sykebil for å få mor på sykehuset. Jeg skriver dette for om mulig skape dårlig samvittighet blant mødre eller fedre som har små barn i familien i denne flotte førjulstiden. Tenk på hvilke tanker og følelser disse barna sitter med i denne fine førjulstiden. Blir det en jul med juletre med pakker under på julaften, eller?

Blir det noen julefeiring i huset vårt i år, tro?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.