Hvert år kommer merkedagen som julekvelden på kjerringa hjemme hos meg! Jeg har flere ganger hatt store planer om å lage min egen overdådige adventskrans i gran. En som skulle henge i brede silkebånd med store kubbelys fra taket i stuen.

Hvorfor ender jeg da allikevel opp med alltid å kjøpe en ferdiglaget krans på butikken? Kanskje fordi det er så lettvint?

Hver eneste november, har jeg stått tålmodig i kø, for å kjøpe en adventskrans med en prislapp på flere hundre kroner. Og enda mere komisk er det, at jeg har fjernet eller skiftet ut mye av pynten på kransen etter jeg er kommet hjem.

Flere som kjenner seg igjen?

Unngå dryssende barnåler

Men nå skal det være helt slutt med det årlige feilkjøpet. Jeg har i stedet funnet en gammel tysk stjernestake i messing til 20 kroner. Med plass til fire lys, og en smart inndeling hvor nøtter, julekuler og klementiner enkelt plasseres i midten. Pynten utskiftes løpende. Og lysestaken er så stilren i designet, at den kan brukes igjen, år etter år. Nyproduserte kunstige kranser blir etter noe tid blasse i fargene. Grankranser trenger fukt løpende, for å unngå uttørking og dryssende barnåler.

Det slipper jeg også å tenke på.

Stjernestaken i messing har blitt ganske populær, etter den siste jul prydet sidene i flere interiørblader. Nå selges den for cirka 350–400 kroner, når den av og til kommer for salg på nettet. Men det finnes mange andre typer messingstaker, som fremdeles kan kjøpes brukt for rundt 20–30 kroner. Med litt grankvister fra skogen og fargerik pynt, forvandles de til vakre gylne adventskreasjoner. Liker du ikke kranser med fastmonterte lysholdere, kan messingstaker til et enkelt lys være et dekorativt alternativ. Plasser for eksempel fire små vintagehjerter tilfeldig på en speilbakke eller et bord. De kan med fordel pyntes med stearinlys i forskjellige kulører, det gir både en spennende og vakker effekt.

Vær forsiktig med lysene

Eller hva med en mere nostalgisk, og allikevel spesiell type adventsdekorasjon? En gammel signaltrompet i messing fra det franske firma Couesnon har her fått nytt liv som lysestake. En enkel skogfuru-grein pyntet med vintage stjernelysholdere, er alt som skal til for å skape den rette julestemning. En kan være heldig, å finne lignende gamle blåseinstrumenter for få penger. F.eks. sto det i høst, en skjønn tuba med litt skavanker på et lokalt loppemarked på Nøtterøy, og ventet på en ny eier. Kanskje noen vet hvor den befinner seg nå, og om den også har fått et nytt liv som juledekorasjon?

Jeg håper, din adventskrans blir akkurat som du hadde tenkt deg den i år; og husk alltid å holde et ekstra øye på de levende lysene i hjemmet.

Heng på for flere julerier neste lørdag

Gøy med Gjenbruk

Har du også retro- og vintagesaker (ikke antikviteter) du ønsker å vite verdien på? Send en e-post med bilder, en bra beskrivelse og gjerne en god historie til [email protected] Merk den «Gøy med Gjenbruk», så vil vår ekspert Pia Zurbuchen-Svensson gjøre en vurdering. (Vi har dessverre ikke mulighet for å vurdere alle innsendte bilder).