Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor lyver vitenskapen?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sist onsdag på NRK Alltid nyheter på radio 09:30 fikk professor i bevaringsbiologi ved NMBU, Anne Sverdrup-Thygeson helt uten kritiske spørsmål spre direkte løgner om artsutryddelser. Hun jobber ved fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning og vitenskapelig rådgiver i NINA – Norsk institutt for naturforskning.

Hennes påstand var: «Nå er utryddingsraten mye høyere enn det som er naturlig: Hundre eller tusen ganger høyere enn det som er naturlig"!?
Noen sekunders søk på google forteller en helt annen historie og siden jeg er så heldig å ha biolog Morten Jødal på min venneliste var det enkelt å konkludere med at det professoren forteller er i beste fall veldig overdrevet.

Biolog Morten Jødal: «Ifølge Verdens Naturvernunion (IUCN), som fører listene over verdens truede arter, er det ikke sikkert at noen art er utryddet de siste ti årene. Tallene er på vei ned, hvilket sees av denne grafen – som er basert på IUCNs tall.
Vi kjenner til omtrent 860 arter som er utryddet på kloden etter år 1500. Det er verken uttrykk for at «livets bibliotek brenner», eller at vi er inne i en sjette artsutryddelse.

Hvordan en professor i biologi kan fremme slike påstander, er for meg uforståelig. De som fører statistikken, forteller det motsatte; «Antall arter som utryddes er på vei ned.»

Er vi tjent med at NRK er et lavterskeltilbud for late journalister? Ikke ett eneste kritisk spørsmål klarer journalistene å stille!?

Sånne innspill skremmer våre barn til å tro at de ikke har en fremtid og det gagner ingen!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.