– Vi forstår at sangene er drøye, men det er litt av meningen også. Russemusikk skal jo være fengende og edgy.

Det sier et av medlemmene av en russebuss på Nøtterøy videregående skole. Russegruppa har sluppet fire sanger på Spotify og det synges mye om narkotika.

Av hensyn til familie og venner ønsker guttene å være anonyme i saken.

«Hvis den kvelden her skal bli fin, da må jeg ha litt kokain»

«Det eneste jeg trenger i kroppen det er kokain, kokain, kokain!»

Slik låter refrenget i en av sangene, som du kan lese mer av nederst i artikkelen. Denne sangen handler stort sett om kokain, men selv sier guttene at de ikke har noe forhold til narkotika.

– Det skal ikke legges skjul på at det finnes en kultur for narkotika i russemiljøet, men vi holder ikke på med det i vår gjeng, sier en av guttene.

– Ingen tar det seriøst

Guttene innrømmer at de hadde en diskusjon om sangene i forkant, og enkelte var usikre på om de ønsket å publisere dem.

– Vi visste at det kunne fremstå dårlig, men vi kom fram til at det ikke er så farlig. Vi er jo snart russ og skal ha det gøy.

Selv tror de heller ikke sangene har endret omdømmet deres, og mener at folk flest ikke tar tekstene bokstavelig.

– Ingen tar det seriøst. Russesangene har på en måte gått i epoker. Før handlet de stort sett om damer, sex og øl, men nå er det det å bli høy på narkotika som er trendy innenfor russemusikken. Men meningen er jo ikke å fremme det, det handler bare om å lage fengende sanger, forklarer de.

Samtidig har de forståelse for at sangene ikke er egnet for alle, og skjønner at enkelte kan misforstå.

– Om foreldrene våre liker det eller ikke, får nesten de svare på. Noen av dem syntes kanskje det er litt teit, men ikke noe mer enn det, tror jeg. Så prøver vi jo å unngå å sette på sangene våre foran småsøsken og sånt, sier en av guttene.

LES OGSÅ: Pernille (18) og gjengen gleder seg til en russetid med hemningsløs festing og gode venner

Glorifiserer narkotika

I hvilken grad sangene skal tas på alvor, er det riktignok uenigheter om. Mie Flatland er russepresident på Nøtterøy videregående. Hun understreker at hun ikke kjenner guttene personlig og at hun tror budskapet kan være utydelig.

– Selv om sånne sanger ofte er ment som tull, så glorifiserer de jo narkotika, sier Flatland.


Hun tror også musikken kan medføre at enkelte trekker slutninger.

– Alle har jo tilgang på disse sangene, så de kan nok misforstås. Det hadde jo ikke sjokkert meg om enkelte antok at en russegruppe tar narkotika, om det frontes mye i sangene deres, fortsetter Flatland.

Lisa Bunes er inkluderingsminister i russestyret, og hun tror at russesanger kan påvirke mer enn man tror.

– Det er ikke gitt at noen driver med narkotika selv om man synger om det, men russesangene har jo en viss påvirkningskraft, sier Bunes.

LES OGSÅ: Ulykken på E18: Nødvendig med stopp i fem kvarter?

– Det blir nok tatt mer på alvor enn de tror

Rektor på Nøtterøy videregående, Arild Johnsen, fører et tett samarbeid med russen. Han jobber for at russetiden skal være en fin tid for alle, og sammen med skolen har russen mange fellesaktiviteter. Sangene til den ene russegruppen kom derfor som et sjokk, men Johnsen understreker at gruppen ikke er representanter for skolen.

– Alt i alt er jeg veldig fornøyd med russen på Nøtterøy videregående, så jeg ble jo litt overrasket da jeg hørte at noen hadde sluppet en sånn sang. Men så er det viktig at man ikke setter likhetstegn mellom en gruppe og hele skolen, sier Johnsen.

Han mener også at man ikke skal undervurdere hvordan sangene kan oppfattes, og som rektor uttrykker han bekymring for elevene sine.

– Det blir nok tatt mer på alvor enn de tror, og man kan jo ikke kontrollere hvordan det oppfattes av andre. Nå har de jo allerede sluppet disse sangene, men jeg håper ikke dette er noe som forbindes med dem i fremtiden, sier Johnsen.