Gå til sidens hovedinnhold

«Hysj, gutt! Mamma stjeler pærer»

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er ikke så lett det der med lov og rett og ditt og mitt.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Eller – det er kanskje ikke så vanskelig heller. Sånn til vanlig reker vi jo ikke rundt og stjeler fra andre. Men noen ganger …

Noen ganger er ikke livet bare svart eller hvitt, ditt eller mitt. Spesielt ikke når jeg har fryktelig lyst på pærepai når det er søndag og butikken er stengt. Men jeg har fått en lys idé. Det eneste som mangler er gaffatape og et kosteskaft. Og litt hjelp fra en morfar vi vet om.

Det er tidlig høst, og bak halvmalte gjerder og frodige hekker henger trær tunge av epler og pærer. Når det morgenlufta får det friske draget og duggen legger seg i gresset om kvelden, vet jeg at det nærmer seg den mest spennende tida på året.

Da jeg var liten sto lærerne vakt langs veien når vi skulle gå fra skolen til parken for å ha aktivitetsdag. På 80-tallet hadde nemlig alle unger eplehageradaren slått på. Herken fru Nilsen eller herr Stang kunne være trygg når byrampen dro forbi. En gang rakk vi å støvsuge alle hagene på vei bort til hesteskokasting og sekstimeteren i Hagemannsparken. Det var etter det rektor beordret vakthold neste gang. På denne tiden spiste jo folk fortsatt frukten de hadde i hagene.

LES OGSÅ:

Les også

Denne eneboligen kan sette ny prisrekord i Stavern: – Det er voldsomt når New York Times tar kontakt

– Veldig likt stjeling?

Det er mulig det var derfor eple- og pæreslang var så innmari spennende! Det var jo faktisk ekte stjeling. Vi tok noe folk hadde tenkt å spise selv. Noen år senere, etter at jeg var voksen, men lenge før jeg fikk barn selv, hadde jeg med meg ei lita jente på tur. Vi parkerte bilen i grøftekanten, og sammen tok vi oss langs et jorde ned til noen epletrær litt utenfor allfarvei. Jeg i høye støvler, hun i småsko på ryggen min. Jeg hadde forklart at vi skulle på epleslang, noe hun ikke hadde hørt om før. Vi sneik oss bort til treet, plukket fem, seks epler (nok til en kake), og lusket tilbake til bilen. «Var det ikke morsomt med slang», spurte jeg. «Jo», lo hun. «Men er det ikke veldig likt stjeling?".

Det er ikke lov å gå på epleslang. Det er forbudt ved lov, faktisk. Nå er ikke slyngler på slang topp prioritet hos onkel politi, men det kan jo være verdt å ha nevnt det i en liten tekst som oppfordrer til å strekke seg litt ekstra neste gang du går forbi et bugnende epletre.

Les også

Jan tapetserte toppmoderne leilighet med eldgamle tapeter

Livet er lettere med gaffatape

Hva har så gaffatape og kosteskaft med denne historien å gjøre? Jo, nå skal du høre. Skolen i enden av gata vår har vært lagt ned i mange år. De staselige bygningene står tomme, og i skolehagen har trærne vokst seg så høyt at ingen rekker frukten. Så for å få nok pærer til helgens stjålne pærepai, har vi nå laget oss en magisk fruktstjelemaskin. Slik gjør du det:

  • Skyll en halvannen liters brusflaske. Snu den opp ned.
  • Bruk en tapetkniv eller saks og lag et raust knyttnevestort hull ca. 10 centimeter fra bunnen.
  • Træ flaskehalsen på et kosteskaft (kanskje du må spikke litt på kosteskaftet, det var her morfarhjelpen kom inn).
  • Fest flasken ekstra med et par striper gaffatape, forsterk også fruktåpningen midt på flasken med litt tape.

Deretter er det bare å heve fruktstjelemaskinen opp i treet, riste lett og la frukten samle seg i flasken, så den ikke tar skader når det faller fra stor høyde.

«Mammaaaaaaa! Er du ikke snart ferdig? Kan vi dra hjem nå», spør sønnen min.

«Hysj, gutt. Bare litt til. Mamma stjeler pærer».

PS: 100 gram havregryn + 100 gram sukker + 100 gram smør blir finfin smuldredeig du kan legge over et lag nyskrelte pære- eller eplebiter i en ildfast form. Stekes på 180 grader til den er gyllen.

Kommentarer til denne saken