Helt det samme er det jo ikke. Anbefalt av en næring og et folk. Det som ikke går over, endrer seg. Det er en sannhet som også er opplest og vedtatt. Om situasjonen er den samme, så er det vi som forandrer oss. Det er menneskets sterkeste side tilpasning. Nå får vi brukt oss. .

Her er det håp. Har du håp, har du alt. Jeg har sagt det før og sier det igjen: Jeg mistenker at denne artikkelen blir proppfull av gjentakelser. En annen sannhet er jo nettopp repetisjon. Som en motsats, er det en annen sannhet som forteller at vi lærer av våre feil. Der har jeg dårlig erfaring. Jeg repeterer feil til jeg blir en. Men håp har jeg i bøtter og spann. Sist var når jeg var innom mr Carlsen eller gartner Agnar, som han er i mine øyne. Der var frøposene åpnet, alle sammen. I sirlig orden sto spirer på rekke rad. En krevende øvelse om du helst vil reise bort.

LES OGSÅ: Spirer er så utrolig mye mer enn karse! Superenkel supermat som i løpet av en ukes tid nærmest lager seg selv

«Bli hjemme» er et mantra jeg tror på. Nettopp det å reise hjem til seg selv. Det er jo en bra ting, best! Det er borte som er bra. Nå har vi hørt på Erna og Mr. Bent i tro på at de vet best. Det har jeg håp om. Det blir mange sår som skal slikkes. Statsministeren holder ord. La oss ikke forlede til å tro annet nå. Nå snakker andre også. De byr på det som er bra. De ber oss så pent de kan. Kom til oss. Fra nord til syd.

Monja Mjelva, vertinnen på Union Hotell, Geiranger, ønsker oss velkommen. Jeg nevnte Monja spesielt fordi hun står for det hun er, vertinne. Hun står hun fjellstøtt sammen med, og side om side, med et samlet turistkompani som trenger oss.

Skal vi ikke rett å slett reise? Vi drar! I 2020 reiser vi hjem. Vi besøker dette vakre landet alle snakker om. Med vidunderlig natur. Mennesker som viser sine særtrekk. Kutter ut «small talk» Eller er som bøker å lese. Variasjonen av vertskap og innbyggere er god og stor. Gled deg. Om turen er kort eller lang. Vi er av hjertet invitert. Ikke la tro, at dette kun har økonomiske interesser, selvfølgelig har det det også. Arbeidsplasser og kulturminner. Vi er norgeshistorien. Bevare oss vel. Dette fine landet som vi er så stolt av. Som vi snakker så varmt om. Som vi gladelig viser frem. Visittkortet vårt.

LES OGSÅ: Jeg kunne være fristet til å kalle denne delen av hyttefolket for egoistiske og tankeløse, men jeg står over for det er ikke pent å gi slike karakteristikker

Nå kan vi reise hjem eller til. Til et sted vi alltid har snakket om, men ikke har tatt oss tid til gjeste. Dette fine landet er befolket av 221 nasjoner som alle er med på drifte A/S Norge. I bunn ligger tradisjoner og mindre og større samfunn. Klart vi drar. Fint i allslags vær. Makeløs kystlinje, 103.000 kilometer lang. Fantastisk innland som bokstavelig talt går over stokk og stein. Dype daler, grønne enger og sjarmerende nærmiljø mikset med naturopplevelser som er finere enn postkort.

Endelig er det vår tur. Lofoten og Helgelandskysten, Karasjok og Kautokeino, Tromsø og Narvik. Andøya og Finnsnes. Start et sted, menyen er lang. Norge på langs og på tvers, fjell og hei. Vik og fjord, nes og nut. Skal vi ikke takke ja til dette? Du kan fiske i havet Nevnte Andøya byr på hval safari også.

Møte kyr langs veien med sau og geit, rein og moskus i flokk. Dette er safari så det synger, står ikke tilbake for noe. Bakom synger Nav. Så heldige er vi. Som et avbrekk i lesingen kan vi ta en pause for stående applaus. Det fortjener alle Navansatte. Men altså ... Det er vårt. Det må telle. Øst, vest, syd og nord. Alt sammen. Vårt.

Det er muligheter for all slags sport og interesser. Matauk er mulig fra edleste moltebær til deilige sure tyttebær og alt imellom. Jakt og fiske topper hobbynorge. Bruk rød lue! De ville blomstene lever i beste velgående. Selvsagt ikke i bysentrum. 10 kilometer i radius og du har de i plukkeavstand. Grøftekanten er fri for alle. Dropp E18, lite egnet for stopp.

Er du rask, kan du rekke fruktblomstring i Hardanger. Det er jo storslått. En og annen frukthage står over krabbehøyde og kneiser i landskapet som på 60-tallet. De andre har fått plukkehøyde. Det er nok å oppdage stavkirker, bremuséum, og tusenvis av andre severdigheter. Har du ikke interesse, kan en god guide skape en. Bymuseer er ofte undervurdert, nevnt som en huskelapp. Norge er ikke et sted du må se etter muligheter – du står i en.

Lærdal sylter for Norge, en ting er å vite det, en annen er å se stedet. Det finnes så mye vi vet, så mye vi snakker opp, og Stranda produserer mer Grandiosa, nasjonalretten vår … Mest spist i alle fall. Strandaskinke … Sunnmøre har alt. Ålesund med jugendstil. Kommer mysost fra Mysen? Finner du ikke Bjelland? Så finner du Stavanger. Der sydhavsøyer, flor og fjære er innen rekkevidde. Sjekk nettet, det er nær deg alt sammen. Alt for Norge. Det er Kongens valgspråk.

Uansett hvor du drar og med hva. Reisen i seg selv er en opplevelse. Litt planlegging nå, og du får mer enn ly for natten og tak over hodet. Det vi vet av erfaring er at alt går over .. Gjør det egentlig det? Jeg er jo av natur alltid litt usikker, det er jeg nå også. Uansett hvor skråsikker jeg kan virke. En ting er sikkert, det har jeg hørt så ofte at jeg tror det, skråsikre mennesker er alltid usikkert. Det bør nødvendigvis ikke være en ulempe.

Sjekk ut nettet og reiseruta di. Kort eller lang. Det er sant alt vi har sagt om det fine landet vårt. Det er noe for alle. God tur og gled deg over hjemreisa.