IKA Kongsberg er depotarkiv for de kommunale arkivene fra Tønsberg og har i den anledning sett på formannskapsarkivet for jubileet i 1971. Byen feiret med en rekke arrangementer, celebre gjester og underholdning. Representanter fra de nordiske vennskapsbyene var til stede, og det ble produsert mynter, frimerker og bøker. Prikken over i-en var skuespillet om Kristina fra Tunsberg som ble laget for anledningen.

Kongebesøk

Kvelden 6. juni 1971 var planen at Kongeskipet skulle ankre til med kong Olav V som skulle delta i byens jubileumsmiddag. Dessverre viste det seg at kong Olav var forhindret i å møte opp. Han måtte holde seg hjemme på grunn av helsen, men sendte et gratulasjonstelegram nedover der han beklaget situasjonen.

Dagen etter dukket kronprinsparet opp sammen med prinsesse Anne av Storbritannia på formiddagen som gjester på Jarlsberg Hovedgård med lunsj hos «stamhusbesidder Wedel Jarlsberg».

Kristina av Tunsberg

Den store begivenheten under markeringen var skuespillet Kristina av Tunsberg - laget for anledningen av forfatter Kåre Holt med Jack Fjeldstad som regissør. Hovedrollen ble spilt av Grynet Molvig, mens Håkon Håkonsson ble spilt av Harald Heide Steen jr. Etter premieren ble skuespillerne invitert på båttur med «Kysten I».

Kristina Håkonsdatter ble giftet bort til det spanske kongehus, men døde relativt anonymt og barnløs 28 år gammel. I 1967 ble sarkofagen hennes oppdaget av Fader Vargas i Covarrubias som senere ble Tønsbergs vennskapsby. Vargas hadde stor interesse for Kristina og hadde vært i byen tidligere. Han var en gammel mann og ble invitert til jubileet med sin niese som ledsager.

Samarbeidet mellom de profesjonelle skuespillere og de hundrevis av frivillige berømmes særlig av kommunen. Over 20 000 så skuespillet i 1971. Dessverre kunne ikke kongen overvære premieren, men to år senere skrev ordføreren til kongehuset og inviterte han til å se reprisen. Han skriver at «Byen og kommunen ville vær overmåte takknemlig om Deres Majestet kunne overvære forestillingen med sitt følge». Sammen med flere tusen andre var den kongelige delegasjonen også representert her den flotte sommerdagen ved Slottsfjellet.

Alle skal med

Det ble ikke gjort forskjell på kong Salomo og Jørgen Hattemaker fra formannskapet sin side, derfor ble det vedtatt å invitere til stor fest for de kommunalt ansatte. Både faste vikarer, skolepersonell og pensjonister med ektefeller ble invitert. Resultatet ble 860 innbydelser. Tilstelningen ble på Hotel Klubben den 22. desember. Formannskapet bemerker at «Noe underholdning utenom dans bør det være, og jubileumspreget bør understrekes». Festen skulle vare fra kl. 19-01, med både sherry og kalkunroullade på menyen. Et arrangement for de eldre i Tønsberg ble og avholdt ved en annen anledning slik at de skulle få glede av markeringen.

Et mangfoldig jubileum

Dette er bare en liten smakebit fra arrangementet. Allerede i 1964 ble det opprettet en forberedende komité som skulle jobbe videre med dette. Arbeidet i 1971 ble utført av over 20 ulike komiteer med ulike ansvarsområder.

I tillegg ble det produsert tusenvis av mynter, frimerker, bøker, og det strømmet inn hilsener fra hele verden. Til og med et kort fra Japan dukket opp i posten hos kommunen. I februar underholdt «Festus m/ensemble» ved en uteforestilling, og lokalpolitikerne kommenterte kort: «Besøket var kostbart, men populært».

Larvik ble for øvrig gratulert ved et spesielt arrangement med sitt 300-årsjubileum.

Videre holdt man blant annet landslagsstevne for skolemusikkorpsene, kunststevne og «Floriaden» (gartner/blomsterutstilling). Over 70 idrettsarrangementer ble holdt dette året. Og den 29. juli feiret man Olsok med folkloreprogram på Tallak for over 4000 tilskuere, noe som var gratis for Tønsbergs barn og trygdede.

Kommunen mottok en rekke stilige og verdifulle gaver. En av gavene fra en privatperson var en enorm gasslykt fra Sheffield. Penger ble skjenket byen fra hele verden, og til slutt telte summen av gaver, tilskudd og inntekter hele 1,7 millioner kroner.