– Det eneste som mangler nå er julemusikk og røkelse, men det må vi vente litt med ellers blir vi helt ko-ko, sier Lars Løvvold som driver møbel- og interiørbutikken Palma.

Kundene som er innom butikken mandag formiddag blir møtt av ni tettpyntete juletrær, julestjerner, julebyer, adventskalendere og en haug annet julestash. Jakten på jula er i gang og ifølge Lars er det på høy tid.

Det er markedet som bestemmer. Vi har solgt jul på nett i tre uker allerede. Dessuten er det vår plikt å lyse opp i mørket som kommer nå, sier han.

LES OGSÅ: Matprisene kan stige kraftig

Partytreet

Forretningen startet utpakkingen av julevarene allerede forrige mandag, og etter en ukes innsats er det jul for alle pengene i lokalene.

– Så koselig det er her nå, sier en kunde med et lunt smil og drømmene blikk. Hun beveger seg mellom julebyene og det største juletreet Lars har plassert i kategorien «crazy candystore».


Trærne er nemlig pyntet og sortert i ulike kategorier. Blant annet party-treet, crazy candystore-treet og nostalgi-treet. Alle med en god del glitter og stas.

– Som kontrast til all blingen har vi det minimalistiske treet med tova ullprodukter. Det har også solgt bra, sier Lars.

Danse på bordet

Den lokale interiørbutikken har ikke hatt problemer med få varene i havn før jul. Rundt 80 prosent er allerede på plass og resten kommer nærmere jul.

– Endelig kan vi se resultatet av det vi har jobbet med siden januar. Det er gøy. Særlig når barna kommer inn og kikker. Det er nå vi har det beste utvalget, sier Lars.

Han drar fram juletrepynt i form av små champagneflasker, vinglass, leppestifter og chanel-vesker, enhjørninger, sushi, regnbuer og dinosaurer – og lange remser med rosa glitter i flere sjatteringer.

– Det er nesten litt vulgært, men alt er lov. Nå som restriksjonene er over blir det fest, og vi skal danse på bordet igjen, sier han.

Vil ikke stresse

I år har butikken satset litt ekstra på julen, og driveren synes det er gøy å oppleve den gode responsen.

– Flere og flere starter pyntingen i november og bruker heller adventstiden på å ta seg god tid og kose seg. Mange av oss husker kanskje hvor stressa foreldrene våre var de siste dagene før jul, og vil unngå akkurat det. På tross av gamle tradisjoner, sier han.

Noen av kundene som kommer forbi kommenterer at de synes det er tidlig med julehandel to måneder før jul, mens andre synes det er flott å ha god tid på seg.

– Og tror du ikke at en av dem som mente det var tidlig vandret ut av butikken med en nyinnkjøpt julekule her om dagen, forteller Lars begeistret.

Han har hatt glitter i ansiktet siden juleproduktene kom i august og mener at folk er mer enn klare når vi går inn i den mørke tiden.

– Det er jo bare en kort periode så det er fint å starte i god tid, sier han.