Gå til sidens hovedinnhold

I hodet vårt bor Tanketrollet

Jeg er nesten sikker i min sak, i hvert menneskehode finnes det en tankehule.

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Der bor Tanketrollet. I utfordrende tider kan trollet forsøke å overta makta ved å kverne på det negative. Dette er arnestedet til mye vondt, sladder og misforståelser. Tanker som får lage bråk i hodet uten motstand, gir fare for redusert livskvalitet.

Trollets hemmelighet er å skjule det vi alle er – sårbare og avhengige av hverandre. Tanketroll elsker elleville tolkninger, som oppleves som sannheter. Det er et gryende håp når vi blir den som observerer oss selv. I hula samles informasjon vi tar inn gjennom sansene våre. Alt vi hører, lukter, ser, smaker og kjenner mot kroppen. Det er ofte travelt. For alt vi tar inn utenfra, blandes med følelser og kropps-sensasjoner innenfra. Dette røres sammen med alt vi tenker om det vi observerer. Fordi trollet har sanket informasjon i flere år, kan en blanding av minner fra fortiden, tanker om nåtiden og frykten for fremtiden innta ethvert øyeblikk. En kaotisk tankehule og et overaktivt tanketroll, er trolig en av hovedårsakene til belastning og spenninger i kroppen. Kommer noen med en kommentar, blir et utemmet tanketroll like sinte som sist, selv om omstendighetene er en annen. Trollets tolkninger styres ofte av det den føler for. Som det så sto på en plakat fra 80- tallet: Alle er dumme når jeg er sur!

Tanketroll som ikke er opptatt med å klandre seg selv, brukes til yndlingshobbyen: Vurderinger av andre! Ofte tror de som er redde for avvisning, at de vet hvordan andre tenker. Vonde tolkninger oppleves så naturlig, at det skal mye til å oppdage hva de gjør med vårt forhold til andre. Fordi tanketroll elsker å ha rett for å bevise sin verdi, lager de logikk inspirert av de mektigste ekspresidenter. Det er en lettelse å komme på at dette kan vi gjennomskue i hverdagen. Hvor mange misforståelser blir aldri oppklart? Hvor mye avstand kunne ikke blitt til nærhet? Hvor mye kraft er det ikke i åpenhet, det kan sprekke troll på god- måten.

Skal vi bare gi opp kampen med å oppdage og forstå tanketroll, som om det var et uovervinnelig virus? Nei, vi begynner en møysommelig etterforskning. Forandring mellom oss starter innenfra: Hva slags troll er jeg? Den som avdekker detaljene i mønsteret sitt, kan lettere påvirke mønsteret. Det er en god start å anerkjenne egne følelser. Da blir det lettere å holde av et tanke- rom til hva som faktisk er observert, og ett atskilt tanke- rom til hva vi tenker om det. Så kan nysgjerrigheten få plass når vi møter på både egne og andres tolkninger: «Når jeg ser du rynker brynene, og blir stille hva betyr det?» Forståelsen for alt vi ikke forstår, kan lade oss opp. Troll mister sin kraft når vi puster, stiller åpne spørsmål uten forhåndstolkninger, og teller til ti for å bli i stand til å lytte.

Innenfor husets fire vegger vet alle at hvis en har dårlig humør, kan fort alle rammes av negative tolkninger. Rart hvordan tanketroll inspirerer hverandre. Smil smitter også. Å sitte korona-fast med hverandres aggressive troll, kan gi redusert psykisk helse. Men heldigvis: Min tanke om deg, og din tanke om meg er ikke sannheten! Tolkninger er kun et utgangspunkt for å kunne utforske mer av hverandres subjektive virkelighetsoppfattelse. Å stille hverandre oppklarende spørsmål, er som å slå på lyset i våre tankerom.

Kommentarer til denne saken