[Nettavisen:] Tirsdag kveld avslørte Apple en rekke nye produkter for høsten, inkludert en oppgradert Apple Watch og iPad.

Men i motsetning til hva Apple pleier å avsløre i september, var det ikke nye iPhone-modeller blant nyhetene. Årsaken skal være forsinkelse i produksjonen, og nyhetene kommer ifølge ryktene i oktober.

Men selv om Apple ikke avduket sine nye mobiler, har de likevel bestemt seg for å lansere den nye versjonen av operativsystemet iOS som vanlig. Det betyr at iOS 14 blir tilgjengelig allerede i dag (onsdag).

Kjenner vi Apple rett, betyr det på morgenen på vestkysten av USA, noe som er kvelden her i Norge.

Har hentet kraftig inspirasjon fra Android

Det nye operativsystemet har en lang rekke nye funksjoner. Det mest åpenbare er at Apple denne gangen har hentet ganske kraftig inspirasjon fra Android. Av de viktigste nyhetene er det mange funksjoner som konkurrenten har hatt i lang tid.

Du kan legge widgets på hjem-skjermen. Det betyr at hjem-skjermen får sin første virkelige store visuelle oppdatering siden iPhone ble lansert. Du får et eget app-bibliotek av alle appene på mobilen din, og hjem-skjermen løsrives.

Det betyr at apper ikke nødvendigvis må ligge på hjem-skjermen, men bare kan ligge i biblioteket. Du får bilde-i-bilde, med støtte for blant annet YouTube-videoer. Når det ringer mens du jobber med mobilen, vil det bare dukke opp et banner, hele skjermen vil ikke tas over av oppringningen.

Andre nyheter inkluderer:

App Clips, som er en funksjon der en app bare tar opp deler av skjermen i gitte situasjoner. Mobilen kan fungere som bilnøkkel i biltyper som støtter funksjonen (CarPlay-funskjonalitet). Safari kan oversette nettsider. Langt bedre kontroll på personvern, blant annet mulighet til å gi apper bare omtrentlig informasjon om hvor du er. Appen kan for eksempel vite at du er i Oslo, men ikke hvilken gateadresse. Du kan gjøre søke i emojierTagging i gruppesamtaler. Du kan pinne samtaler i Meldinger-appen... og mye mer.

Slik får du nye iOS 14

Apple pleier å rulle ut oppdateringer over noen dager, og du vil i løpet av de neste dagene få melding i mobilen om at du må oppgradere.

Hvis du derimot ikke ønsker å vente, kan du gjøre følgende:

Gå til Innstillinger, velg Generelt, velg Oppdatering.

Mobilen vil søke etter om en oppdatering er klar. Den nye versjonen vil trolig være klar i 19-tiden.