En stund tilbake hadde jeg en samtale med kusinen min som foruroliget meg. Om feminisme. Om likestilling og om det å skamme seg over å stå for noe.

Jeg må ærlig innrømme at jeg først ble redd. Skremt over utviklingen som har gjort at ordet feminisme nå forbindes med en radikal bevegelse fremfor noe som enda er nødvendig. Idag virker det som om feministbevegelsen oppfattes som en gjeng hvite kvinner med pannelugg og hevede knyttnever ikledd tshirt med Venustegn som preker rundt utdaterte temaer - for å være stereotypisk.

Mangelen på mangfold i oppfattelsen av noe så bredt som feminisme skremmer meg. Dessuten har vi nå denne nye kollektive skammen man skal kjenne på. Du skal ikke kalle deg feminist i Norge i 2019. Vi skal ha det for godt til å benytte oss av feminismebegrepet i dagens samfunn, den rettigheten har vi visst mistet muligheten til å benytte oss av.

Er vi virkelig så selvsentrerte at vi har sluttet å heve blikket? Omringet oss selv med denne skammen vår - eller bør vi slå et slag og stå opp for oss selv, Kollektivt som kvinner! I India sover kvinner ute under menstruasjon fordi de sees på som «urene», I Kambodia jobber kvinner under elendige forhold på kollapsende klesfabrikker og mange tusen andre lever fortsatt under det gamle kastesystemet der de anses for å ha null verdi om de har vært så uheldige å bli født inn i nederste kaste - for å nevne noen få eksempler.

I mellomtiden sitter vi her og får beskjed om å skamme oss - hva med å gjøre noe? Si noe? Sette ned foten istedenfor å bry seg om hva noen sier om deg på fest. Bær engasjement med stolthet, om ikke bidrar du til at skammen vokser.

Vi trenger en holdningsendring. Vi skal se oss selv og våre egne problemstillinger her i Norge. Man skal aldri glemme at forbedring kreves overalt, samtidig kan vi se og løfte frem andre også. Vi har ressurser nok til å kvele skammen med samhold, men det krever at man tørr å stå for noe og ikke ties ned.