I over et år har jeg snakket i vei om sparing og lavere forbruk. Det er lurt å bruke mindre penger enn vi tjener. Det er lurt å ha en bufferkonto, så vi vet at vi tåler en støyt - dersom vaskemaskinen ryker og en rotfylling fra tannlegen slår til samme uke. Ingen hadde vel sett for seg at hele verden skulle ryke samtidig.

Jeg kunne ikke så mye om økonomi i januar 2019. Jeg kan en del mer nå. Det er nyttig.

Jeg kunne ikke så mye om pandemier i januar 2020. Jeg kan en del mer nå. Det er veldig smart.

Jeg vasker hendene, holder avstand i køen på Coop, hoster i albukroken og holder meg inne på hjemmekontoret. Mine oppgaver kan fint gjennomføres herfra. Men det er ikke slik med alle andre. Og jeg er bekymret for hvordan det skal gå. Både med syke og gamle og med det lokale næringslivet.

Vi rapporterer om lokale bedrifter som permitterer. Livet er i dvale, og de fleste som ikke må ut for å jobbe eller handle holder seg hjemme. Derfor måtte Quality Hotel Tønsberg permittere 12 ansatte før helgen. Kaffedronningen Kjersti With har permittert 13 medarbeidere. Hotell Klubben har allerede stengt dørene helt.. Alle arrangementene i kulturhusene er avlyst. Selv flyselskapene bruker storslegga: SAS permitterer 90 prosent av de ansatte, mens Norwegian setter 85 prosent av avgangene sine på bakken. Over hele verden sitter nordmenn som vil hjem, mens danske sykepleiere ansatt i Norge raser hjem over Kattegat før Danmark stenger grensene helt.

LES OGSÅ: Krisepakken: Endringer i sykepenger og omsorgslønn

Vi er heldige i Norge. Norge har verdens største bufferkonto. Og akkurat nå nå finner stortinget fram økonomiske virkemidler vi ikke har sett før. Fredag la Erna fram en krisepakke for næringslivet på 6,5 milliarder kroner. Søndag kveld lanserte hun en låne- og garantiordninger for norsk næringsliv på minst 100 milliarder kroner. Det skal sørge for å hjelpe bedriftene bankene tror kan overleve krisen hjelp til å komme seg gjennom tomme ordrebøker, avlysninger og andre pandemiske konsekvenser. I tillegg kommer endringer i regelverket, som gjør den økonomiske hverdagen litt enklere for mange:

  • Arbeidstakere som er eller blir permittert, får nå 20 dager full lønn, ikke to dager som først meldt. Staten tar denne regningen.
  • Frilansere og selvstendig næringsdrivende kan bruke en ordning som sikrer deg 80 prosent av gjennomsnittsinntektene de siste tre årene. Dette begrenses oppad til rett under 600.000 kroner (altså 6G).
  • Næringsdrivende som skulle betalt forskuddsskatt 15. mars får utsatt frist til 1. mai.
  • Perioden for omsorgspenger for dem som må være hjemme med barn siden skole og barnehage er stengt dobles til 20 dager.

Storting og regjering kan ikke dekke alle tapene som kommer i kjølvannet av viruset Covid-19. Noen bedrifter vil gå dukken. Men vi som har mulighet, kan jo hjelpe til med det vi kan. Jeg vil fortsatt kunne gå på kafé når krisen er avblåst, jeg vil gjerne kunne handle i de lokale butikkene. I dag traktet jeg morgenkaffen selv, og vippset samtidig en femtilapp til min lokale kaffebar LilleHolmestrand.

Det monner kanskje ikke mye. Men hvis vi er flere som husker på at det er noen som trenger pengene våre for å holde seg flytende, kan det kanskje hjelpe litt. Jeg håper viktige lokale møteplasser og arbeidsplasser klarer seg gjennom stormen.