I romjulen skjer det for 40. gang – og kanskje blir det Svein Eriks siste

HER SKJER DET – IGJEN: Den karakteriske totårnskirken i Slagen er stedet hvis du vil oppleve en julekonsert litt utenom det vanlige.

HER SKJER DET – IGJEN: Den karakteriske totårnskirken i Slagen er stedet hvis du vil oppleve en julekonsert litt utenom det vanlige. Foto:

Inviterer til den spesielle sangkvelden i den særpregede totårnskirken i Slagendalen.

DEL

Musikalsk leder Svein Erik Tandberg varsler at det nærmer seg slutten for ham som musikalsk leder for det tradisjonsrike arrangementet:

– Kanskje blir dette min siste «Carol Evening», iallfall den nest siste, sier han på tråden til Tønsbergs Blad.

Det er blitt en årviss hendelse at det i romjulen innbys til «Carol-Evening» i totårnskirken i Slagendalen.

Engelsk suksess-konsept

– I ordet «Carol-Evening» skjuler det seg egentlig en «hybrid-form», siden dette er en kombinasjon av gudstjeneste og konsert. Kanskje er det derfor mer dekkende å kalle dette for en julesanggudstjeneste etter anglikansk tradisjon, skriver Svein Erik Tandberg i pressemeldingen.

(Saken fortsetter under bildet)

TRADISJON SÅ DET HOLDER: I romjulen blir det arrangert «Carol Evening» i totårnskirken i Slagendalen, og det for 40. gang. Her fra fjorårets konsert.

TRADISJON SÅ DET HOLDER: I romjulen blir det arrangert «Carol Evening» i totårnskirken i Slagendalen, og det for 40. gang. Her fra fjorårets konsert. Foto:

I inneværende år går dette arrangementet av stabelen for 40. gang. Konseptet er den velkjente anglikanske «A Festival of Lessons and Carols».

1400- og 1500-tallet var den store «Carol-perioden» i England. Den har blitt videreført og utviklet helt fram til moderne tid, men ifølge tradisjonen var det Frans av Assisi som var den første til å ta i bruk den folkelige sangformen «Carol» i en kristen sammenheng, da han lot bygge den første julekrybbe. Troende mennesker samlet seg så rundt krybben for å synge julesanger.

– Å gjøre Christmas-Carols-tradisjonen til en fullstendig norsk tradisjon er knapt mulig, men den lar seg likevel godt tilpasse norske forhold. Dette har også vist seg å være tilfelle i Tønsberg gjennom 40 år i Slagen kirke, mener Tandberg.

Kjernen har hele tiden vært engelske Christmas Carols, men supplert med annen musikk for julehøytiden, bl. a. norsk og tysk opphav. Programmet er på denne måten både rikholdig og variert.

(Saken fortsetter under bildet)


PRIMUS MOTOR: Svein Erik Tandberg er musikalsk leder for julekonserten. Kanskje blir det hans siste.

PRIMUS MOTOR: Svein Erik Tandberg er musikalsk leder for julekonserten. Kanskje blir det hans siste. Foto:

– Folk får selv delta

I likhet med tidligere år formidles julebudskapet av Slagen kantori, May-Britt Forsberg Hovdenak (sopransolo) og med Wenche Henriksen ved orgelet. Videre medvirker Inger Lise Sørum og Sissel Gylterud på fløyte. Tematisk bærebjelke er de ni tekster fra Bibelen som leses, og som speiler den kristne frelseshistorien. Kapellan Helge Haga medvirker her som liturg.

– Et helt vesentlig moment er at folk selv får delta i mange av sangene. Sjelden lyder den så fulltonende som nettopp under denne musikkgudstjenesten, mener Tandberg.

Skal du få med det som muligens blir siste «Carol Evening» under ledelse av den entusiastiske musikkelskeren Svein Erik Tandberg, må du altså innfinne deg Slagen kirke søndag 29. desember kl. 19i Slagen kirke i romjulen.

– Det er gratis inngang, men Slagen menighet og Slagen kantori er takknemlig for en gave i kirkebøssen ved utgangen til dekning av utgifter, skriver de i pressemeldingen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken