Plutselig befinner vi oss i et samfunn der vi er isolerte fra andre mennesker. Vi har strenge regler rundt det å møtes, vi møtes ikke lenger på kafè, på trening, eller på arbeidsplassen. De fleste av oss er hjemme, og bare det. Vår sosiale aktivitet er rett og slett blitt totalt endret. Alle disse møtepunktene som vi har tatt for gitt er blitt begrenset for oss alle. Og vi savner det! Det kan kjennes som om friheten er tatt fra oss, og det er den også. Med det er for vårt eget beste fordi vi må ta vare på oss selv og på hverandre.

Hvordan kan vi ta vare på oss selv og hverandre i en slik isolert tid?

LES OGSÅ: Pasientrettigheter er midlertidig endret under korona-pandemien

Mange kjenner mer enn noen gang på hvor betydningsfylt de hverdagslige, mellommenneskelige møtene er for oss. Vi tenker mer over hva det gjør med hver enkelt av oss å være i møte med andre folk, og at det gir oss som menneske så mye. Ved fysisk å møtes ivaretar vi hverandre på en spesiell måte, der vi lettere kan kan se hvordan den andre har det og jeg kan selv dele hva som er vanskelig for meg, eller hva jeg gleder meg til. Da vil jeg også kunne få støtte hos de jeg møter.

LES OGSÅ:

Ta vare på oss selv

Det er en viktig ivaretakelse som mange av oss kanskje ikke har tenkt så mye over.
For nå blir vi blir utfordret i det å ivareta oss selv og hverandre. Mye av fokuset er hvordan vi best kan ta vare på hverandre, men vi må heller ikke glemme å ta vare på oss selv.

Vi har alle lært at når oksygenmasken skal tas på når flyet skal foreta en nødlanding, da er det jeg som må ta den på først. Deretter på sidemannen. Kanskje bør vi tenke på hvordan vi kan ta vare på oss selv også i en tid der vi er mer isolerte fra omgivelsene våre. Det handler om å også ha selvmedfølelse, rett å slett vise omsorg for seg selv. Hvordan jeg kan møte meg selv på samme måte som jeg ønsker å møte de jeg er glad i? Ofte kan vi kanskje tenke mer på andre enn på oss selv. Ved å vise vennlighet mot seg selv vil vi også være mer rustet til å stå i og håndtere utfordringer, slik som korona utfordrer oss nå.

LES OGSÅ: Tønsberg kommune blør under koronakrisen: – Vi kan tape flere hundre millioner kroner

Vi har mye innetid, med hjemmekontor og hjemmeskole. Samtidig har vi har mulighet til å gå ut i det fine været, og nyte våren som best vi kan. Er du sliten, så tillat deg å være det. Er du redd eller utrygg, så søk støtte og hjelp. Å kjenne etter hva jeg trenger nå, er en viktig del av selvmedfølelsen.

LES OGSÅ: Hold ut, hold sammen, hold avstand

Del det med noen, om det er de nærmeste under samme tak, en venninne på Skype eller en terapeut eller noen andre som er tilgjengelig på en støttetelefon. Hva ville du vanligvis gjort når du har det vanskelig? Å ta seg selv på alvor og lytte til seg selv er noe mange trenger å minne seg selv på. Nå som vi enten er alene i hjemmene våre, eller har familien rundt oss hele dagen, så trenger vi også å få ventilert. Å gi tilgang på hvordan du har det, kan gjøre du får forståelse og støtte hos noen.

LES OGSÅ: – Blir du syk nå, må du tenke deg at det er korona

Et smil og et par ord

Når vi tar vare på oss selv er det også lettere å ta vare på de rundt oss. På din gåtur skal du holde avstand til de du måtte møte på din vei. Men samtidig kan du gi et smil og utveksle et par ord til den du møter, antakelig vil du få et smil tilbake. Vi mennesker påvirker hverandre og slike møter kan utgjøre en forskjell for deg og den du møter. Det gjør godt å møte noen som også er på sin daglige gåtur, på samme måte som deg, i denne verden som er blitt snudd opp-ned. Når vi tar en halvsirkel rundt den vi møter på butikken, og husker på å smile og får et godt blikk tilbake.

LES OGSÅ: Klubben har en bønn til folket: – Banen er stengt, også til turgåing

Det kjennes viktigere enn noen gang! Det kan gi oss opplevelsen av at vi har noe felles, du og jeg, og vi kan kjenne på en tilhørighet som er viktig for oss mennesker å oppleve. Ikke undervurdere effekten av et smil – det utløser speilnevronene våre, gir oss glede og bygger mellommenneskelige relasjoner.

LES OGSÅ: Da restaurantene stengte, ble Nortura sittende igjen med flere tonn kjøtt: – Responsen var helt enorm

Når du har fokus på selvmedfølelsen, hvordan du har det og hva du trenger, så kan du kjenne på medfølelse overfor menneskene rundt deg også. Andre folk som antakelig trenger det samme som deg. Mennesker trenger mennesker! Kjenner du noen som sitter alene, så ring eller Skype vedkommende. Kontakten med andre mennesker er viktig. Slike handlinger vil gi deg masse tilbake også, kanskje får du gode tilbakemeldinger som; «tusen takk for at du ringte meg». «Så koselig at du tenkte på meg da». Du får da opplevelsen av å være viktig for noen!

LES OGSÅ: I går gikk det en kule varmt

Vis at du tenker på noen

Når vi ikke fysisk møter folk på venninnekvelder, treningssenteret eller på kjøkkenet med en kaffekopp på arbeidsplassen, så må vi oppsøke dem. Vi trenger akkurat det samme nå også, men vi må gjøre disse treffpunktene på en annen måte. Ved å vise i handling at du tenker på noen vil være godt å oppleve og en god ting å gjøre.

LES OGSÅ: Legevakta i Tønsberg rennes ned av hyttefolk: – Det er frekt og usolidarisk

Mange er kreative i disse dager. Besteforeldre som savner barnebarna sine så det gjør vondt, opplever at det er sider ved telefonen de ikke har sett før. Facetime, Skype, messenger og andre videomøteplasser er aldri blitt brukt så mye som nå. Og plutselig så står gjengen utenfor i hagen, med gode ord og luftklemmer. Det er mye kjærlighet oppi all frustrasjon, vi må bare vise det mer enn noen gang. Klemmer blir til hjerter i meldinger, og smil og latter på videomøter.

LES OGSÅ: Synet som møtte de ansatte utenfor legevakta får dem til å slå alarm: – Det må bare ikke forekomme

Mange henger opp tegninger i vinduene sine; «Det vil bli bra». Ja, det gjør det. Med en god dose selvmedfølelse og medfølelse vil dette føre til at vi blir sterkere – sammen. For vi står i dette sammen, men på ulikt vis. Uansett: Ikke glem å smile. Til deg selv og til menneskene du møter og oppsøker.