Gå til sidens hovedinnhold

Ikke mas!

Det kan være veldig fint å være edru, og noen ganger ganske vanskelig. Mange synes det er ubehagelig å takke nei til alkohol.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En av fem sier at de heller sier ja, enn å begynne å forklare hvorfor de ikke har lyst til å drikke. Å si nei til alkohol kan kjennes som å si nei til fellesskapet. En kan føle at en blir sett som kjedelige, moralistiske eller uhøflige.

Det er ingen som liker å bli oppfattet som en masekråke. Det er ikke hyggelig å bli sett som den som presser andre til å gjøre noe de egentlig ikke vil.

Vi i IOGT vil gjøre det lett å ta rusfrie valg. Her er noen forslag til hvordan du kan gjøre det lettere og triveligere for de du kjenner som ikke har lyst til å drikke alkohol. Slik kan du bidra til å redusere drikkemaset:

* Vær bevisst at det ikke er en selvfølge at folk vil drikke alkohol.

* Når du inviterer, pass på at det finnes nok, og gode alkoholfrie drikkevarer.

* Ikke be folk å forklare eller begrunne hvorfor de ikke vil ha alkohol.

* Vektlegg andre ting enn drikkevarer når du samler venner og famille til sosiale sammenkomster, slik at alle føler seg inkludert uansett hva de har i glasset.

Hva med selv å teste en måned uten alkohol? Det vil gi deg god innsikt i hvordan det er å si nei, kanskje får du noen egne erfaringer med drikkemas. En kunnskap som kan gjøre det lettere for deg å inkludere alle, uten at alkohol blir brukt som det sosiale limet.

Vi ønsker alle en riktig god sommer, med frihet til å velge alkoholfritt.

Kommentarer til denne saken