Gå til sidens hovedinnhold

Ikke spør meg hvorfor jeg er murer

Artikkelen er over 5 år gammel

Jeg har ikke valgt murerfaget fordi jeg ikke er smart nok til å bli noe annet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg hater å bli spurt hvorfor jeg valgte å bli murer.

Det slår aldri feil. Hver gang jeg forteller hva jeg gjør, blir jeg møt med noe skeptiske ansikter, og frasen «Hvorfor i alle dager valgte du dét yrket?» Jeg valgte yrket mitt av samme grunn som alle andre, det er det jeg har lyst til å bruke arbeidsdagen min på. Jeg har valgt yrket mitt etter endt treårig videregående, i en studiespesialiserende linje.

Jeg har ikke valgt murerfaget fordi jeg ikke er smart nok til å bli noe annet. Jeg har ikke valgt murerfaget fordi jeg ikke fikk jobb noe annet sted. Jeg har aktivt valgt murerfaget, og helt uten hjelp fått en lærlingkontrakt, på eget initiativ, fordi jeg syntes håndverket i murerfaget var spennende.

Vet du hva? Det er ikke greit at du spør meg i den tonen, hvorfor jeg valgte faget mitt. Jeg har holdt meg i skinnet en mengde ganger, for å unngå snerre tilbake til en nyutdannet sykepleier, som vifter med høyskoleutdannelsen sin, at du hadde ikke holdt til lunsj en gang, uansett hvor mange grufulle eksamener du har bestått.

For det er slik, at jobben min ikke er noe mindre viktig, enn din, men hver gang du spør meg i den tonen, får du det til å høres ut som en straff.

Det er riktig at vi har tunge dager. Det er riktig at vi jobber ute, i bitende kulde, og slapseregn. Jeg har dager, hvor det kjennes ut som skuldrene mine skal kollapse, og falle av, eller beina bare nekter å lystre etter at jeg har truffet sofaen. Men det vi også har er et utrolig arbeidsmiljø. Når vi går hjem for dagen, har vi skapt noe. Det jeg gjør i dag, kommer til å bli stående i tiår fremover. Jeg bygger hjem, hvor unger vokser opp, flytter hjemmefra, og kommer tilbake til jul. Jeg pusser fasader, og endrer bybildet. Jeg setter synlige, varige spor på hele kvartaler. Jeg har kolleger, som jeg kan fjase, og skravle med hele dagen, og vi liker å gjøre det du anser som «drittjobb».

Hvis ungdom som meg slutter å velge jobben du ser ned på, vil ingen skape verdiene, andre forvalter. Du må gjerne prøve å være eiendomsmegler, for leilighetene ingen har bygd, eller kommer til å bygge. Lykke til med å være sykepleier, kirurg, eller lege, uten legekontorer, sykehjem, eller sykehus. Det skal godt gjøres, å være pedagog, økonom, ingeniør, eller sosiolog, om du må gjøre det sittende på skogbunnen.

Holdningene dine er et problem, fordi vi er avhengige av nye generasjoner håndverkere. Generasjonene som ikke vil velge håndverksfagene, fordi statusen er så fryktelig lav. Det er fordi mennesker som deg ser skeivt på dem, og lurer på hva som er feil med dem.

Håndverksfagene har flere problemer, enn manglende lærlingplasser. Det er nedprioriterte fag, med et omdømmeproblem, som ikke blir bedre, av den evinnelige messingen om at byggfagelever er skolesvake elever, som ikke orker å fullføre vgs. Når jeg møter voksne mennesker, som er positivt overrasket over at jeg kan lese, skrive, regne, og skjønne hva du sier, selv om du synes selv, at du bruker det avanserte vokabularet ditt, så skjønner jeg at noen gir opp.

Vi har mistet en generasjon håndverkere, vi har ikke råd til å miste en til. Før vi slutter å se ned på håndverkere, og andre fagarbeidere, kommer heller ikke yrkesfagproblematikken til å forsvinne, om vi så har to lærlingplasser per elev.

Hvorfor har jeg valgt murerfaget? Fordi det er viktigere for meg å kunne glede meg til å gå på jobb, og like jobben min, enn å ha sjusifret årslønn, og å ha «Fin nok» jobb.

Lise-Marie Sommerstad

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.