(Nettavisen) På Debatten på NRK tirsdag kveld uttalte immunolog og professor ved Universitetet i Oslo Anne Spurkland seg klokkeklart om koronaviruset.

- Jeg vil ikke ha covid-19. Det har jeg bestemt meg for. Etter at jeg nå har sittet hjemme i hjemmekontor og undervist studentene mine og journalister i fire uker, har jeg konkludert med at dette vil jeg ikke ha, sier Spurkland på Debatten med statsminister Erna Solberg ved sin side.

– Det tar jeg ikke sjansen på

Professoren er tydelig på at koronaviruset «kødder» med immunforsvaret på en svært skremmende måte.

- Når jeg leser litteraturen med immunologiske bilder, så ser jeg at dette er et virus som kødder med immunforsvaret. Det tar jeg ikke sjansen på. Jeg vil ikke ha et virus inn i kroppen min som forstyrrer mitt ellers utmerkede immunforsvar, fortsetter hun.

Hun har studert koronaviruset nærmere og advarer mot at viruset går i bølger og kan bryte ut igjen med ujevne mellomrom. Spurkland mener alle er en del av forsøket og med på kunnskapsutviklingen som nå utspiller seg dag for dag.

Selv om det for en immunolog som henne er «veldig spennende» å følge utviklingen, advarer hun sterkt mot at man ikke må tulle med koronaviruset.

Spurkland sammenligner covid-19 med SARS-viruset som herjet for 17 år siden.

- Også det viruset køddet med immunforsvaret, sier hun.

Programleder Fredrik Solvang spør om viruset har potensial til å svekke immunforsvaret på varig basis.

- Det er først og fremst i akuttfasen. Fra start har dette viruset evnen til å lure seg unna alle varslingsystemer som er satt opp. Når et sånt virus kommer inn i cellene våre så er det vanlige at et system sier ifra til naboceller at «hør her, nå er jeg syk og dere skrur ned og varsler lockdown».

- Her tar det lenger tid og når dette signalet kommer for sent da er alt allerede forstyrret. Jeg vet nok til å si nei til covid-19. Det er så mange ulike informasjonsbiter vi har at dette viruset ikke bare tuller med en ting, det tuller med immunforsvaret på flere steder og til sammen blir det immunkaos, forklarer Spurkland.

Varslet gradvis åpning av samfunnet

Mandag uttalte helseminister Bent Høie at Norge har fått koronaviruset under kontroll ved at hver koronasmittede person nå smitter under én person.

Spurkland sier hun er glad for at Norge har fått det hun kaller et midlertidig pusterom, men advarer sterkt mot at Norge på noen måte har kommet i sikkerhet enda.

- Viruset kan være i halsen på folk uten symptomer i syv dager.

Flere har stilt seg kritisk til at skoler skal starte å åpne fra og med 21. april.

Helsedirektør Bjørn Guldvog innrømmer at de ikke vet nøyaktig når det er trygt å begynne åpning av samfunnet igjen.

- Vi kan si at det er veldig mye tryggere nå enn det var for fire uker siden. Om to uker til er det enda tryggere. Det jeg håper er at vi får enda færre smittede i befolkningen de neste to ukene ved at folk følger alle de rådene vi har gitt, sier Guldvog på Debatten.

Guldvog er tydelig på at det er et lumsk virus og at kraftfulle tiltak som testing, sporing, isolering og karantene fremdeles må iverksettes for at viruset ikke skal blusse opp igjen.

Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg gjentok også at det ikke er mulig å beskytte seg helt for koronaviruset.

- Vi kan ikke si at nå blir vi kvitt all smitte i samfunnet.

Stoltbenberg gjentok også mandagens budskap fra helseminister Høie mandag.

- Norge må være klar over at det kan komme nye utbrudd og vi må ha beredskapen fullt oppe i lang tid fremover. Vi er ikke i sikkerhet, sier Stoltenberg.