(Avisa Oslo) – Jeg har for tiden store og krevende omsorgsoppgaver som gjør det svært vanskelig å skjøtte vervene mine. Jeg ber om at permisjon innvilges så raskt det lar seg gjøre, skriver Thorkildsen i søknaden.

Bystyret skal onsdag stemme om Inga Marte Thorkildsens søknad om fritak. Høyst sannsynlig blir den godkjent, slik den enstemmig ble i forretningsutvalgets forberedende behandling i forrige uke.

«Bystyret har i tidligere saker ansett vilkårene som oppfylt for medlemmer av bystyret med tunge omsorgsoppgaver. Vilkårene anses å være oppfylt i dette tilfellet», heter det i vurderingen gjort i forkant av bystyrets behandling.

Avisa Oslo har vært i kontakt med Thorkildsen, som ikke ønsker å uttale seg offentlig om hva slags omsorgssituasjon det er snakk om. Hun sier samtidig at hun ikke ser for seg å returnere til politikken, så fremt permisjonen varer frem til neste bystyreperiode i 2023.

– Jeg ser ikke for meg å gå tilbake til politikken. Ikke nå. Nå har jeg vært politiker i 18 år, og ønsker å gjøre noe annet. Jeg kommer selvfølgelig til å være engasjert i samfunnsspørsmål, og vil bruke kunnskapen min til å påvirke samfunnet i en positiv retning, men ikke som politiker.

Hun er samtidig klar på at det ikke er sikkert hvor lenge permisjonen vil vare.

– Jeg ber jo bare om permisjon fra bystyret, og vil se hvordan ting utvikler seg, men sånn det er nå er jeg nødt til å ta permisjon. Planen er ikke å komme tilbake. Jeg ønsker å gjøre noe annet, og har ikke lyst til å være politiker resten av livet.

Thorkildsen har foreløpig ikke gått til ny jobb siden hun trakk seg fra byrådet i fjor høst.

LES OGSÅ: Inga Marte Thorkildsen langer ut mot Dagbladet: – Ble fysisk kvalm

Omfattende CV

Den nå 45 år gamle Thorkildsen har en omfattende politisk CV.

Hun ble valgt inn på Stortinget i 2001. Der var hun innvalgt fram til 2013, og fra 2012 til 2015 var Thorkildsen nestleder i SV, samtidig som hun var barne-, likestillings- og inkluderingsminister i Stoltenberg II-regjeringens siste år.

Da Ap og nåværende byrådsleder Raymond Johansen vant makten i Oslo sammen med MDG og SV i 2015, gikk Thorkildsen inn i byrådet. Først var hun byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, deretter for oppvekst og kunnskap.

Den sistnevnte posisjonen overlot Thorkildsen i høst til partikollegaen Sunniva Holmås Eidsvoll, som på sin side overlot sitt gruppeleder-verv til Ola Wolff Elvevold.

Derfor går hun av

LES OGSÅ: Inga Marte Thorkildsen går av: – Nå skal jeg ta en time out

– Stor ressurs

– Jeg skulle gjerne hatt henne med videre. Hun er en stor ressurs for SV, men som det framgår av søknaden, har Inga Marte omsorgsforpliktelser som gjør det umulig for henne å fortsette i bystyret, sier Elvevold til Avisa Oslo.

På spørsmål om han kan utdype hva han legger i at Thorkildsen er en stor ressurs for eget parti, mener han at partikollegaens track record og CV taler for seg selv.

– Hun har åpenbart gjort en kjempejobb for SV. Ikke minst som utdanningsbyråd, der hun var gjennom tøffe tak for å gjennomføre nødvendige endringer. Hun har vært en stor ressurs, og jeg tror hun kommer til å fortsette å være det på ulike måter, sier SVs gruppeleder i bystyret.

– Så du ønsker Thorkildsen velkommen tilbake hvis situasjonen hennes skulle endre seg?

– Ja, helt klart. Hun er åpenbart veldig velkommen, sier Ola Wolff Elvevold til Avisa Oslo.

LES OGSÅ: Grete Wold (SV) fikk den siste billetten til Stortinget: – Ønsker å dra Norge i rød retning