1.mai nærmer seg og vi i Rødt Holmestrand har igjen planlagt en feiende flott feiring på Eidsfoss. I Rødt Holmestrand har vi som vanlig fokus på et barnevennlig arrangement for hele familien. Her kan du ta med deg barna med sine egne hjemmelaga plakater i toget, trampe gjennom Eidsfoss eneste hovedgate (riksvei 35), synge Internasjonalen av full hals, henge med familie og venner på kaffeslabberas, leke med jevnaldrende, løpe rundt på Hallen etter de gærne ungene dine og til sist roe det ned med gamle arbeidersanger fra Trond Granlund.

Men viktigst for meg denne dagen er selve toget og årets hovedparole: «Demokrati på spill – organisasjonsretten i fare!» 1. mai er den internasjonale arbeiderdagen der arbeiderbevegelsen over hele verden samles for å markere sine viktigste saker. Både gamle og nye, små og store. Vi skal gå taktfast, rope våre slagord og bruke denne dagen til å synliggjøre de sakene vi er opptatt av. Og nettopp denne retten til å organisere seg er viktig, og veldig sterk for meg. I år har vi valgt en parole om internasjonal solidaritet der vi markerer vår støtte til arbeiderbevegelsen i andre land. Det er viktig å organisere seg, stå sammen og stille krav til makthaverne - vi ønsker oss en mer rettferdig fordeling av verdens ressurser. Det er dette demokratiet handler om, at vi er folket og ved å stå sammen blir vi hørt. I alle fall i Norge.

I Colombia blir tillitsvalgte i organisasjoner som jobber for demokratisering og jordfordeling forfulgt, torturert og drept. I Honduras ble lederen for en urfolksorganisasjon drept da hun utfordret et selskap som skulle bygge ut et vannkraftprosjekt. I Sør-Sudan har minst 10 journalister blitt drept de siste årene. I Sør-Afrika blir slumbeboere kneblet i sin kamp for retten til et bosted. Dette er bare noen av de mange sakene som nestleder i Solidaritetsungdommen i Norsk Folkehjelp, Ammal A. Haj kommer for å snakke om på 1.mai. I store deler av verden blir handlingsrommet for å ytre seg kritisk mot myndigheter både mindre, farligere og vanskeligere. Dette er en trussel mot grunnleggende menneskerettigheter og Norsk Folkehjelp jobber for retten til å organisere seg, for å styrke partnerorganisasjoner og for å synliggjøre truslene mange møter i sitt arbeid.

Ingen ble drept eller skadet da tusenvis av barn og unge streiket for miljø foran Stortinget i Oslo tidligere i år. Ingen knebler eller dreper nybyggerne på Rydningen i Eidsfoss og journalistene i lokalavisa lever rolige og trygt uten å frykte for sitt eget liv dersom de skriver en kritisk kommentar om ordføreren i kommunen. Men arbeidernes dag er også en dag for internasjonal solidaritet med arbeiderbevegelsen i andre land. Dette ønsker vi å rette fokus på under årets arrangement. Vi er folket, og bare folket kan forandre verden. «Forsvar demokratiet – bevar organisasjonsretten!»

Gratulerer med dagen!