Men hvor er debatten om hvorvidt konseptet dyreparker, eller la oss kalle en spade for en spade – dyr i fangenskap, egentlig er greit? For har ville dyr i fangenskap gode og fullverdige liv i ordets rette betydning, selv om de for eksempelvis bor i Dyreparken i Kristiansand? Selvsagt ikke.

LES OGSÅ: Salmonella påvist hos flere katter på Østlandet

At vi mennesker betaler for å se på ville dyr i fangenskap, som lider hvert minutt de sitter fanget i trange bur og innhegninger, er så feil som den bli, slik jeg ser det. Det finnes ingen dyreparker hvor ville dyr "har det godt", det er bare noe vi forteller oss selv for å rettferdiggjøre at vi ønsker å besøke slike parker. Selv om innhegninger og bassenger kan se fine ut med menneskeøyne, oppfyller de svært sjelden dyreartenes medfødte krav og instinktbehov til areal, temperatur og aktivitetsmuligheter.

LES OGSÅ:

Ville dyr hører hjemme i naturen, hvor vi burde gjøre en mye større innsats for at de får leve i fred. Det er en skam at vi mennesker setter oss selv så høyt at vi med vel og viten aksepterer å ødelegge livene til så mange andre skapninger, for vår egen underholdnings skyld. Jorda er like mye dyrenes som vår! Det er på høy tid av vi våkner opp, og begynner å behandle våre medskapninger med verdigheten de fortjener. Det er på høy tid at vi slutter å være likegyldige til lidelsene vi påfører de gjennom vår levemåte.

LES OGSÅ: Silje, Marius og Ingvar lager dokumentar om dyreaktivister: – De har ropt for døve ører i mange år

Dyreplageri

Å holde ville dyr i bur er dyreplageri, punktum. Tenk på det neste gang du vurderer å ta med barna dine i en dyrepark eller sirkus! Ta de heller med ut i naturen, og la de få oppleve gleden ved å speide etter ville dyr i sitt rette element. I norske skoger og fjell er det ganske lett å få oppleve både elg, rev og ørn, for å nevne noe. Det er ingen menneskerett å se isbjørner, tigre og sjiraffer på nært hold. Og hvilke glede gir det egentlig å se ville dyr bak gitre og gjerder, som er kuede skygger av hva de skulle ha vært, for alltid fratatt muligheten til å leve ut sine naturlige instinkter? Det er bare trist.

LES OGSÅ: Fant avkappet grisehode: – Ekkelt

Jeg håper at fremtidige generasjoner vil skamme seg over at mennesker holdt ville dyr i fangenskap. At de vil tenke: Hvordan kunne de? At de vil si: Aldri igjen!