Gå til sidens hovedinnhold

Inn i annerledeslandet

Artikkelen er over 2 år gammel

Siden den moderne fylkeskommunen oppsto for 43 år siden, har Høyre styrt Vestfold i 39 av dem. Nå venter en annen hverdag med rødgrønt styre fra Skien.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det skal i hvert fall bli tøft for de fire partiene som i dag utgjør det politiske flertallet i fylkestingssalen i Stoltenbergs gate å snu den trenden som avspeiler seg i den ferske meningsmålingen utført for flere Amedia-aviser i Vestfold og Telemark: Ved valgkampens spede start ligger det an til et solid rødgrønt flertall i det nye storfylket.

LES OGSÅ: Slik ville det sett ut om det var valg i Vestfold og Telemark i dag

Samtidig må det være en tankevekker for flere sentrale politikere å lese tallene når målingen brytes ned på dagens to fylker. Tallene vi får da, vitner tydelig om hvor ulikt det politiske landskapet er på hver side av det som ennå er en fylkesgrense. Særlig er det oppslutningen om Høyre og Senterpartiet som spriker sterkt. Mens Høyre får 30,6 prosent i Vestfold og gir Ap jevn kamp om å være størst her, må partiet nøye seg med skarve 18,9 prosent i næringsminister Torbjørn Røe-Isaksens hjemfylke. Og selv om 7,6 prosent er meget sterkt for Senterpartiet i Vestfold, blekner det mot de 18,2 prosents oppslutning samme parti får i Telemark.

LES OGSÅ: – Jeg vil ha ordførerkjedet

Det lukter ikke fred og fordragelighet av disse tallene, uansett hvilket parti som blir sittende med fylkesordføreren etter valget. Senterpartiets Terje Riis-Johansen legger ikke skjul på sin ambisjon om å bli den første politiske lederen for det sammenslåtte fylket. Samtidig vet han godt hvorfor hans eget parti ligger an til et brakvalg: Motstand mot alt som smaker av sentralisering. Ikke minst sammenslåing av kommuner og fylker. Hvordan vil Senterpartiet forvalte en lederrolle når fylkespolitikken fortsatt i flere år vil handle om å smelte sammen organisasjoner, kulturer og måter å drive på?

Ikke minst i de indre bygdene i Telemark, der Sp er aller sterkest, står sentralisering som noe av et spøkelse. Enkelte kommuner her har lavere folketall enn de hadde midt på 1800-tallet. Her er det ikke noe drømmescenario å gå sammen med et nabofylke med vesentlig høyere folketall, konsentrert i seks bykommuner med et samlet areal som er mindre enn Vinje kommune. Samtidig er det ikke bare i de grisgrendte innlandsområdene de frykter Vestfold – det gjør de også i Skien.

LES OGSÅ: MDG-Harald vil ikke satse på langveisfarende flyturister til Vestfold

Der tar de det nemlig ikke for gitt at det å få fylkeskommunens hovedsete er nok til å bli regionens reelle hovedstad. De har sett hvordan Tønsberg har vunnet mange lokaliseringskamper for statlige virksomheter, og hvordan en langt større befolkningsvekst, bedre infrastruktur og kortere avstand til Oslo gir oss mange fordeler. Nå jobber Skiens politikere med planer for hvordan de kan bli det regionsenteret de ønsker å være.

I et slikt politisk landskap kan det være fristende for Senterpartiet å ha størst omsorg for Telemarks ve og vel. Den medgangsbølgen partiet nå rir på, varer ikke evig, og det er fortsatt viktig å pleie kjernevelgerne. Og hvis Høyre havner i opposisjon, kan de like kynisk komme til å ta rollen som et byparti med tyngdepunktet i Vestfold, selv om Høyre er tyngre forpliktet overfor regionreformen enn Sp.

LES OGSÅ: Støtter «Saga Farmann» med en kvart million: Nå blir det seil og rigg

I midten befinner Arbeiderpartiet seg, med omtrent like stor oppslutning i begge de to gamle fylkene. «By og land – hand i hand» er et klassisk Ap-slagord fra mellomkrigstiden. Ap er kanskje det av de store partiene som historisk sett har best forutsetninger for å balansere mellom bygdas og byens, Vestfolds og Telemarks interesser. Men Ap må samarbeide med flere andre partier for å få makt, og vil bli dratt i flere retninger. Vi går et spennende valg i møte, men enda mer spennende blir tiden etterpå.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.