Hva synes vi om trenden? – Gi meg en ukes tid til å endevende hele bokhylla, så kanskje jeg finner den

– Joda, jeg liker å føle meg trendy. Men det bør være litt diskret. Og helst skal det selvfølgelig se ut som om jeg har funnet opp trenden selv, eller kunne fortelle at jeg snappet den opp fra et hypersmalt tidsskrift i New York. Som den første i Norge, selvsagt. 

– Joda, jeg liker å føle meg trendy. Men det bør være litt diskret. Og helst skal det selvfølgelig se ut som om jeg har funnet opp trenden selv, eller kunne fortelle at jeg snappet den opp fra et hypersmalt tidsskrift i New York. Som den første i Norge, selvsagt.  Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDe siste par ukene har vi kunnet lese om interiørtrenden med å plassere bøkene med ryggen innover i bokhylla. Jeg sier nei. Uten å tenke meg noe særlig om.

For det første, og mest innlysende: veldig upraktisk: «Ja, den boka er kjempebra! Vet du hva, jeg har den faktisk! Vil du låne den? Gi meg en ukes tid til å endevende hele bokhylla, så kanskje jeg finner den.»

LES OGSÅ: – Jeg har vært med på sit-down-aksjon etter at fire år gamle rutetabeller fra et lokalt busselskap raste ut av en av kassene vi slepte på 

For det andre: Joda, jeg liker å føle meg trendy. Men det bør være litt diskret. Og helst skal det selvfølgelig se ut som om jeg har funnet opp trenden selv, eller kunne fortelle at jeg snappet den opp fra et hypersmalt tidsskrift i New York. Som den første i Norge, selvsagt. 

Og det bør generelt virke litt tilfeldig, og ha andre grunner enn at det er en trend. Man skal jo være personlig, kreativ, unik, ikke bare følge strømmen og dilte etter. Man velger noe fordi det er fint, har en historie.  Nå som alle har lest om den nye trenden, hadde jeg vel ikke klart å lure noen? «Jeg fikk en helt vill ide sent i går kveld: Hvorfor ikke bare snu alle bøkene? Ser mye mer rent og minimalistisk ut. Hva synes du? For crazy»?

I 1995 utga Kjetil Rolness sin bok «Med smak skal hjemmet bygges» om innredningen av det moderne Norge. For meg var den en kultursosiologisk oppvåkning: Ting er ikke bare ting, men kan brukes til å signalisere hvem vi er, eller hvilken generasjon vi tilhører.

LES OGSÅ: Spørsmålet var om det i det hele tatt, noen gang, skulle vaskes. Vel, da var det bare en løsning: betale seg ut av det 

Hvis vi holder oss til bokoppbevaringens verden: Som andre i sin generasjon, hadde besteforeldrene mine bokseksjoner, ikke bokhyller. De inneholdt mer enn bare bøker, slik som nips og familiebilder. Tresorten var tung og mørk, bøkene hadde skinninnbinding med gullskrift og var gjerne i serier. Smussomslaget var fjernet.

I mitt 70-talls barndomshjem, derimot, var det bokhyller fra gulv til tak, i furu. De var stappfulle av bøker, med fargerike smussomslag. For Rolness signaliserer disse to måtene å oppbevare bøker et skille mellom det borgerlige og det radikale. Mens den sistnevnte bokhylla sier: «Her leses det bøker», sier den andre: «Her brukes bøker som tapet».

Og da er vi tilbake der vi startet. Boligstylisten Carolina Ljung i Oslo er i følge NRK én av dem som har hevet seg på trenden med snudde bøker i bokhylla. – Å snu bøkene feil vei er en ting man legger merke til, som samtidig ser veldig bra ut, sier hun til NRK.

For noen år siden var trenden at bøkene skulle bort fra stua. «Jeg er belest»-faktoren var ikke viktig lenger, signalet var oppbrukt og overtydelig.

For dem som har kvittet seg med boksamlingen, men ønsker seg en «bakvendt-bokhylle», bør det være enkelt å fylle den igjen: Kjøp noen hyllemeter billig, kvalitetslitteratur trenger det ikke være.

Og gikk du i sin tid på «sortere bøkene etter farger»-smellen? Vel, bare å snu.

Vi andre får bare fortsette som før.

Artikkeltags