Kjenn litt ekstra på den tanken. Koker-i-smult. Opp med en hånd, du som koker mat i smult ellers i året

«Hvorfor er innholdet i ukene rudt jul mer eller mindre fylt med livsfarlige arbeidsoppgaver?», spør Siri Søderberg.

«Hvorfor er innholdet i ukene rudt jul mer eller mindre fylt med livsfarlige arbeidsoppgaver?», spør Siri Søderberg. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerNår sant skal sies, er det ganske mye jeg ikke skjønner. Særlig når det kommer til advents- og juleforeberedelser. Men ett spørsmål stiller i en klasse for seg:

Hvorfor er innholdet i disse ukene mer eller mindre fylt med livsfarlige arbeidsoppgaver? Vi snakker om den tiden på året hvor mange av oss har det som travlest. Altså når mentalkapasiteten er omvendt proporsjonal med antall juleavslutninger, julebord, julegrøt og juleforestillinger som skal overværes.

LES OGSÅ: Minimalistisk jul er i hvert fall så langt unna du kan komme meg og min jul 

Da setter vi i gang, med prosjekter uten tilstrekkelig HMS-tiltak. I tillegg har vi høyst lite trening på området, siden vi tross alt holder på med dette kun èn gang i året. Hvor er logikken?

Vi koker smultringer. Kjenn litt ekstra på den tanken. Koker-i-smult. Opp med en hånd, du som koker mat i smult ellers i året. Dette er en såpass krevende aktivitet at brannvesenet iler til med gode råd om hvordan man slukker brann i en smultgryte. Hvert eneste år. Du må ikke, jeg gjentar, IKKE forsøke å slukke med vann. Da er sannsynligheten stor for at både kjøkken, hus og øyenbryn blir borte i ett og samme blaff. Bruk brannteppe. Ha det klart, i tilfelle du ikke har øvd nok siden forrige runde, som var for et helt år siden.

Selv hopper jeg gladelig over denne delen av julebaksten. Noen kokte smultringer da jeg som barn hadde omgangssyke. Lukten av syk pike og varm smult har gjort et uopprettelig inntrykk. Jeg kunne like gjerne spist tranmarinert sylte.

Jeg er likevel ikke unntatt fra mer eller mindre halsbrekkende øvelser på kjøkkenet.

LES OGSÅ: Med et mer avslappet forhold til kjederøyking, kunne nok bankkontoen vår vært i en helt annen forfatning 

Har du forsøkt å montere pepperkakehus med knekk? Varmt sukker, smeltet til det garantert brenner hull på alt som ligner hud. Igjen, hvor mange av oss gjør dette ellers i året? Smelter sukker for å sette kakene sammen til hus? Dette er vanskeligere å håndtere enn man skulle tro når man ser perfekte pepperkakebyer laget av barnehagebarn. Ingen i vår familie kjenner igjen mine byggverk som hus. Vi har hatt pepperkakedo, pepperkakeskjul og pepperkakerivningsprosjekt.

Hvor kommer alle slike gode idèer i fra? Er det èn gang i året jeg behøver minste motstands vei, så er det nå. Men neida! Hvem trenger vel fingertupper når man har et feiende flott pepperkakehus å vise frem? Eller et ditto totalrenoveringsobjekt?

Middagene i jula er heller ikke noe unntak. Har du laget kalkun? Den skal øses hvert 20.minutt eller deromkring så den ikke blir tørr. Jeg lager ikke dette ellers i året, så tilgi meg hvis jeg tar feil på tiden. Det jeg imidlertid husker, er at hver gang jeg åpner komfyrdøra og damp stiger opp, så skrelles underarmshårene litt og litt, omtrent som når man skolder en nyslaktet gris. Jeg blir minst like rosa.

Og har du prøvd å berge ei juleribbe med svor som ikke ble helt sprø likevel? Med gassbrenner? Da har jeg bare èn ting å si: Ikke sett fingeren på svoren for å kjenne om du er i mål, før du er helt sikker på at du har slått av brenneren.

Det farligste av alt, er imidlertid adventskalenderen. Her er det simpelthen ikke mulig å tråkke riktig. Vi snakker høyeksplosiv tematikk, som dukker opp i avisspaltene hvert eneste år. Det er bare å sitte helt stille i julekrybba uten å si et ord, med mindre du ønsker å fornærme noen. Dette gjelder enten du går bananas i hårstrikker, blyanter, strømpebukser, eller du sniker deg til å kjøpe en ferdigkalender som vitner om at kreativiteten ikke holder til 72 gaver siden du har tre barn.

Når jula ringes inn, senkes likevel julefreden. Med hudløse fingertupper som er plastret sammen, øyenbryn som er tegnet på for anledningen, og julelukt i hele huset.

Same procedure as every year, slik det skal være.

P.S. Husk å skifte batteri i røykvarsleren.

Artikkeltags