Lykken er nymalt

– Du vekker ikke spesielt stor interesse hvis du midt i en sånn samtale forteller at det ti år gamle kjøkkenet fungerer utmerket fremdeles og at du ikke ser noen grunn til å rive det ut, skriver Morten Wang.

– Du vekker ikke spesielt stor interesse hvis du midt i en sånn samtale forteller at det ti år gamle kjøkkenet fungerer utmerket fremdeles og at du ikke ser noen grunn til å rive det ut, skriver Morten Wang. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Vi nordmenn har en så sterk dragning mot malingsspann, koster, tapet og hammer og spiker at det savner sidestykke i Europa. I fjor brukte vi visst rundt 72 milliarder kroner på oppussing. Det holder til førsteplass.

Hva vi bruker av timer, dager og uker på denne virksomheten har jeg ikke funnet tall for, men det kan ikke være helt ubetydelig. Det er heller ikke så lett å finne ut hvor mye de som ikke er så handy,  bruker på å betale fagfolk.  

Men Ifølge Prognosesenteret, som blant mye annet sysler med statistikk om hus og hjem, satte i alle fall omkring 40 prosent av boligeierne her til lands i gang med oppussing i fjor. Samtidig svarer 40 prosent at de planlegger å pusse opp de neste 12 månedene. Så vi holder på.

Og hvis du lurte, så er det mannen i huset som oftest tar initiativ til utvendig oppussing, faktisk i 30 prosent av tilfellene, kvinnen i bare 13. Hun tar det igjen innendørs, der hun tre ganger oftere enn mannen tar  initiativ til oppussing.

Tallene forteller også at det kun er 20 prosent som verken har pusset opp eller har planer om slik aktivitet. Jeg er en del av denne minoriteten. Det har straffet seg i selskapslivet. Jeg har jo ikke så mye å snakke om, men tilsvarende mye å undres over.

For det er jo ikke grenser for folks interesse for å legge ny belegningsstein i oppkjørselen og flytte vegger for å lage en helt annen planløsning enn det huset de har kjøpt, faktisk har. Det samme huset som har feil farge både utvendig og innvendig, som har stygge fliser på badet og et utrolig gammeldags kjøkken fra 2010 – og som i tillegg er for lite.

– Jammen hvorfor kjøpte du det da?

For sent skjønner jeg tabben. Vitsen er nemlig å legge planer og komme i gang med et eller annet. Oppussing er et slags evigvarende prosjekt, inspirert av gamle Sisyfos, som de gamle greske gudene dømte til å rulle den samme steinen opp en skråning til evig tid. De som pusser opp har alltid mye å snakke om. Det handler om god og dårlig smak, priser, verktøy og både egne og ikke minst andres tabber.

Vi får ofte høre om han som malte sørveggen i solsteken og må gjøre hele jobben om igjen. For ikke å snakke om han som under oppussingen av badet klarte å få en skrue gjennom et skjult vannrør. Etter noen år begynte den å ruste ...

Du vekker ikke spesielt stor interesse hvis du midt i en sånn samtale forteller at det ti år gamle kjøkkenet fungerer utmerket fremdeles og at du ikke ser noen grunn til å rive det ut, eller bygge om for å få kaffemaskinen plassert i veggen og plass til en kjøkkenvifte som kan heves og senkes ved hjelp av en app på mobilen.

Med den voldsomme interessen for interiør, farger og boligannonser og en fullstendig ustoppelig trang til oppussing, skulle man tro at det eneste stedet nordmenn vil være er hjemme. Men nei da.

En annen statistikk viser nemlig at nordmenn i fjor brukte mye mer penger  (180 milliarder) på å reise vekk fra oppussingsobjektet – eller hjemme – som mange av oss kaller det. Og vi drar helst til Sverige eller Danmark. 

Denne uka er det på'n igjen for mange.

Det er da godt å komme vekk litt, ikke sant?

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken