TV-sendingen er et samarbeid mellom de to kommunene, Tønsberglivet og Tønsbergs Blad, og den vises på tb.no fra klokken åtte til ti om morgenen. Programledere er Tønsbergs Blads Marie Olaussen og Knut-Erik Lahn.

– Det betyr at vi alle kan feire sammen. Jeg håper alle dekker bordet og spiser en festfrokost samtidig som man følger med på sendingen, sier Marie Olaussen.

Hun lover at programmet vil sette folk i 17. maistemning, og at det blir korpsmusikk, ordførernes taler, sekkeløp og andre tradisjonelle 17. maiaktiviteter. Innbyggerne vil også bli invitert til å ta bilder av hvordan feiringen skrider frem og dele dem med de andre seerne.

Pop up-korps

Leder av 17. maikomiteen i Tønsberg Alexander B. Hangaas sier virussituasjonen har gjort planleggingen av feiringen utfordrende.

– Men det har også vært en udelt glede. Alle medarbeiderne har gjort en fantastisk innsats og vi har fått veldig mange gode innspill fra innbyggerne, så jeg tror det kommer til å gå veldig bra.

I tillegg til TV-sendingen har komiteen sørget for at man kan se flere taler og kransenedleggelser på kommunens spesialnettside for 17. mai, korpsene og speiderne vil bidra med uannonserte arrangementer rundt i gatene og på sykehus og sykehjem – og det vil bli en veteranbilkortesje rundt i byen.

Sorenskriveren holder tale

Talen for dagen skal holdes av sorenskriver Jørn Holme i Vestfold tingrett. Mange kjenner Holme som tidligere riksantikvar og PST-sjef.

– Det er en tale jeg gleder meg til å høre. At sorenskriveren holder talen passer veldig bra på en grunnlovsdag, og det passer ekstra godt i år. Holme kunne nemlig fortelle at det er 900-årsjubileum for Norges eldste tingsted, og det tingstedet er Haugar, sier Hangaas.

En mer inkluderende dag

Tone Lind Jørgensen er leder av 17. maikomiteen i Færder kommune. Hun tror nasjonaldagen vil bli en festdag for alle, selv om mange må holde seg hjemme alene eller sammen med en liten gruppe.

– 17. mai er barnas dag, men i år synes jeg den også er de eldres dag og de sårbares dag. Vi må prøve å være enda mer inkluderende enn før. Nå har vi vunnet en stor seier sammen i denne dugnaden, og da er det veldig synd om det skulle glippe nå, sier hun.


Sang og salutt

Hun har flere tips til hvordan man skal gå fram for å feire denne nasjonaldagen.

– Jeg synes man skal ta på seg bunaden eller andre festklær, heise flagget og pynte huset og bilen og det man pleier å pynte – kanskje til og med litt mer enn vanlig. Så lager man en festfrokost og ser på TV-sendingen om man sitter alene eller sammen med andre. De som har hage kan ha potetløp og sekkeløp der, foreslår hun.

– Også kommer mange til å oppleve korpsmusikk. Det kommer til å dukke opp mindre korps mange steder også i Færder kommune.

Klokken 13 er det planlagt felles sang av «Ja, vi elsker dette landet». Da skal det også fyres av en salutt fra Slottsfjellet.

– Da synes jeg at man skal gå ut på terrassen eller i hagen og synge med, sier Jørgensen.

«Magisk» sang

Helene Viken, som er viserussepresident på Greveskogen videregående skole, SV-politiker i bystyret og medlem av 17. maikomiteen, tror syngingen av nasjonalsangen blir noe vi kommer til å huske fra denne dagen.

– Det tror jeg blir et av de mest magiske øyeblikkene, når alle går ut og synger nasjonalsangen samtidig, sier hun.

Hun tror årets nasjonaldag kan bli en festdag alle kan være med på.

– Jeg er glad for at begge kommunene har gått sammen om å lage et så bra program. Denne gangen kan alle som sitter hjemme være med på feiringen sammen med alle som ser på TV-sendingen. Selv om man feirer hjemme alene kan man feire sammen med byen sin. Dette kan bli en 17. mai der alle er inkludert, sier hun.