It-kirke uten fellesskap

Knut Sand Bakken.

Knut Sand Bakken. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Digitale konserter og gudstjenester fra kirkerommet kan aldri erstatte fellesskapet. Det er prisverdig at menigheter sender alt fra babysang til gudstjenester over nettet når kirkebygningene er stengt. Og det er interessant å merke seg at det er langt flere «deltakere» enn det ville vært i kirkerommet i normale tider. For tro er på mange måter blitt en privatsak som ikke leves ut i noe fellesskap. Det merker vi ikke bare under epidemien. For min tro har ingen andre noe med. Hvorfor gå i kirke eller til gudstjeneste når jeg kan sitte hjemme og dyrke min private tro? Denne tendensen med privatreligion faller inn i dagens tenkning og individualisme hvor trenden er at vi skal klare oss selv.

Jeg opplever tidens individualisme som en villfarelse. Fellesskapet har stor betydning. Også kirkens fellesskap. Det er problematisk at mange avskriver de muligheter som gjemmer seg i kirkens fellesskap som bygger på flere hundre års tradisjoner. I kirken lever et historisk gods og alle de bilder som er overlevert oss fra tidligere generasjoner. Den som våger seg i kirken har mulighet for å komme ut av den individualistiske tenkingen.

Folkekirken møter oss nå gjennom It-kirken- internett og de globale elektroniske medier. Det vil den også gjøre når samfunnet åpnes opp,

For hvorfor skal vi klumpe oss sammen med dem som tenker akkurat som oss? Svaret er enkelt. Det er da mer fruktbart å være i et fellesskap med mangfold selv om mange opplever at mangfoldet snevres inn. Det er nettopp et levende fellesskapet som bør prege en norsk folkekirkemenighet.

Mitt håp er at det fortsatt skal finnes fellesskap hvor tro kan leves ut, hvor vi kan ha en samtale om tro og hvordan den kan tolkes i dag i vår hverdag, et fellesskap der vi søker etter mening, trøst og håp både i medvind og motvind. Men skal vi få slike fellesskap i folkekirken, må flere innse at tro ikke er en privatsak. Og It-kirken kan aldri erstatte fellesskapet!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken