Gå til sidens hovedinnhold

Ja til bosetting av særlige sårbare flyktninger

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Frivillig bosetting av flyktninger har vært en suksesshistorie i Norge. Norske kommuner er suverene til å ta imot flyktninger når Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) ber om det. Kommune-Norge har tatt imot tusenvis av flyktninger frivillig og gitt mennesker i nød tak over hodet og nye muligheter. Dette ønsker SV fortsatt skal være regelen og grunnplanken i bosettingspolitikken i Norge.

Imidlertid kommer innimellom denne frivilligheten i veien for å bosette flyktninger som har ekstraordinære helsemessige utfordringer. Mennesker som har fått beskyttelse, lovlig opphold, og til og med norsk statsborgerskap, må vente mange år før de blir bosatt i en kommune. Kommunene bruker frivillighetsprinsippet til å takke nei til flyktninger. Enkelte blir kasteball mellom mottakene, helsevesenet, IMDi, UDI og kommunene i sin mest sårbare livssituasjon. SV ønsker å finne gode løsninger for flyktninger som har fått beskyttelse i Norge, har lovlig opphold i landet og er i en sårbar situasjon – samtidig med at frivillighetsprinsippet skal fortsatt gjelde.

SV vil beholde frivillighetsprinsippet i bosetting av flyktninger, men vil i tillegg innføre en ordning der kommuner kan av IMDi, i samråd med KS bli pålagt å ta imot sårbare flyktninger hvert tredje år.

SV oppfordrer Regjeringen og Stortinget om å gi IMDi i oppdrag å forhandle denne løsningen fram sammen med KS, eventuelt ta initiativ til lovendring for å ivareta intensjonen i uttalelsen.

(vedtatt SV landsstyre 28.09.19).)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.