Gå til sidens hovedinnhold

Ja til takterrasse på sykehuset

Etter å ha tilbrakt vel en uke på sykehuset her i Tønsberg er jeg bare full av lovord om hvor godt man blir tatt vare på av samtlige ansatte her.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Leger, pleiere, portører, ja alle de som har sin daglige jobb her på sykehuset gjør sitt ytterste for at vi som er pasienter skal føle oss trygge på at vi får den beste behandling.

Men når det sagt bør det være rom for å påpeke forhold som kunne vært bedre. Mitt anliggende og årsaken til at jeg skriver dette, dreier seg om mangelen på uteplasser. Mulig er det finværet utenfor vinduet som gir den største inspirasjonen til å skrive om denne saken.

Riktignok er ikke sykehuset helt fritt for muligheten til å tilbringe litt tid ute i friskluft, men området som er satt av til dette formål dreier seg om et lite og skyggefullt areal tett ved hovedinngangen. På stedet der den kontinuerlige trafikken til og fra sykehuset er aller størst, og hvor en av Tønsbergs travleste innfartsveier passerer like inntil. For å gi det komplette bilde av denne beskjedne plassen bør man vel ikke glemme den smale stripen i skyggen langs veggen som er avsatt til «Røykeområde».-Til det mørkeste mørke skal de «lastefulle» forvises.

En annet aspekt som gjør at sykehusets friluftsområde er lite egnet til formålet går på dette med smittevern. Det må da ut være svært ugunstig å plassere et uteområde for sykehusets pasienter ved hovedinngangen, nettopp der hvor «trykket» fra utenforstående er størst.

Nå er det velkjent at det er knapt, svært knapt med omkringliggende areal som kunne ha vært egnet til friluftsområde for sykehuset.

Hvor kan man da finne en egnet plassering? Svaret ga seg selv etter å ha søkt på Gulesider for å finne en veibeskrivelse til sykehuset.

Taket! Det er selvfølgelig oppe på taket man kan finne den suverent mest egnete plassering av et uteområde. Med det enorme takarealet som sykehuset disponerer burde det ikke være vanskelig å avsette noe av dette til uteplass. Tenk hvilke muligheter man har her for å skape sykehus -Norges fineste takterrasse! Her kan et for det meste tomt og uutnyttede tak forvandles til et trivelig utemiljø med møbler og parasoller. Et sted med masse sol og luft, der man høyt over trafikkstøyen har et enormt vidsyn ut over Tønsberg og området rundt byen. Et eget røykeområde burde det selvsagt være plass til, også røykere bør ha livets rett og et sted å være. Dessuten ved å plassere liderne av denne lasten såpass høyt over bakkeplan vil det å tenne en røyk eller pipe her oppe neppe genere andre. Dette kan vel heller sees som et supplement til øvrige piper og skorsteiner i nærheten.

Så kan det straks innvendes at dette vil bli alt for dyrt, og at helsevesenet har langt viktigere å prioritere enn å bygge takterrasser. Vel uten

være fagmann på området drister jeg meg allikevel til å hevde at omkostningene til en slik terrasse er for småpenger å regne satt om mot hva man får igjen av glede og trivsel. Et slikt tiltak vil gi en helsemessig gevinst i seg selv og bidra til at syke mennesker friskner raskere til.

Det burde heller ikke være noe stort problem å tilrettelegge en takterasse slik at de som mangler førlighet kan få tilgang til sol og frisk luft ikke bare på en varm sommerdag, men hele året. Så ja til takterrasse på sykehuset.

Kommentarer til denne saken