Gå til sidens hovedinnhold

Ja, vi støtter klimastreiken!

Artikkelen er over 2 år gammel

Kjære elever, kjære skoleungdommer. Dere har klart det ubegripelige: Dere har gitt verden håp.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Barn og ungdom verden over forlater klasserom og skolegårder for å demonstrere for en bedre verden, mot dagens klimapolitikk. Klimastreikene har sitt utspring i aksjoner ledet an av en modig skoleelev fra Sverige, Greta Thunberg. Hun har ikke vært redd for å gjøre seg upopulær. Slik har hun vunnet oppmerksomheten til den unge verden. Fra Sverige til Frankrike, fra Australia til Bergen.

Klimastreikene handler om å bryte med hverdagens rutiner for å si «nok er nok». Sir David Attenborough, kanskje den eldre generasjonens mest respekterte talsmann når det gjelder klodens framtid, har hevdet at det vi gjør nå vil påvirke livet på jorden i flere tusen år. Allikevel nøler vi voksne med å handle.

Les også

Disse ungdomsskoleelevene skal skulke skolen for klimaet – vil ha med enda flere: – Når vi er ferdige med utdanningen vår kommer vi til en ferdig oppbrukt jordklode

 

At dere unge velger å demonstrere mot at vi voksne ikke evner å snu kursen mot økt global oppvarming, ikke greier å legge om forbruksvanene våre og redusere forsøpling og plastavfall, er betimelig. Like betimelig er dere nå reagerer på at verdens toppolitikere ikke følger opp Parisavtalen. Timinga er rett. Motivasjonen er rett. Det blir ikke handlekraftig nok, uten at ungdom er med. Historien er full av eksempler på lignende bevegelser som har ført til sosiale og økonomiske endringer. Bare et virkemiddel som boikott bidro til å få en slutt på apartheidregimet i Sør-Afrika, og Gandhi fikk frigjort India gjennom sine sitt-ned-aksjoner og lange marsjer. Hvis man er mange nok, kan man oppnå det utrolige ved hjelp av fredelige midler.

Klimastreikene foregår med demokratiske virkemidler. Vi snakker ikke om lovbrudd. Vi snakker om en kombinasjon av fornuftige argumenter, demonstrasjon og streik. Hvis dere får høre at det å gå på skole kan sammenlignes med at vi voksne går på jobb, så må dere også kunne streike som alle andre arbeidstakere her i landet. Vi mener det fins omstendigheter der en streik er både viktig og riktig.

Greta Thunberg, Penelope Lea og deres generasjon har mest å tape på den hensynsløse måten vi mishandler kloden på. Enkelte omtaler elevenes miljøengasjement som ungdommelig idealisme, men både for de unge og for oss alle er klimastreikene en nødvendighet. Sånn sett er dere unge realistiske. Den grønne framtidsimpulsen er den eneste riktige for både jord og menneske. Når engasjementet kommer fra neste generasjon, vil det med større sannsynlighet kunne skje en reell endring. 

Takk for at dere gjør dette, dere fortjener applaus fra oss alle, fortjener å bli lyttet til, og dere fortjener konkrete, framtidsretta tiltak fra enkeltpersoner og regjeringer! 

Kommentarer til denne saken