(Fredriksstad Blad)

– Det har vært mye snakk om at 2021 skulle bli så mye bedre enn fjoråret. Jeg synes vel ikke helt det har slått til helt ennå, sier 20-åringen og ler.

Det hele begynte med at Råde-gutten var en av dem som ble smittet i Sparta Amfi da han dekket oppgjøret mellom Sparta og Stjernen for Fredriksstad Blad dagen før nyttårsaften.

Rett på sykehus etter joggetur

At han var smittet visste han imidlertid ikke før han var tilbake i Molde rett over nyttår. Da han fikk svar om at testen var positiv hadde han ikke hatt noe symptomer. Han tenkte derfor at han ville være tilbake i godt gammelt slag etter et par uker i full isolasjon.

Sånn skulle det imidlertid ikke gå. I begynnelsen av februar, da han endelig følte seg frisk og fin igjen, skulle Berg ta en tur på tredemølla. Etter treningen merket han at noe ikke var som det skulle.

– Jeg fikk plutselig skikkelig hjertebank. Til å begynne med tenkte jeg ikke så mye over det, men det ga seg ikke. Da det hadde gått et kvarter bestemte vi oss for å ringe ambulansen, sier han.

Ambulansen kom og Berg ble tatt med for videre undersøkelser på Molde sykehus etter at helsepersonellet målte pulsens hans til rundt 200 slag i minuttet. Til å begynne med virket alt normalt, men plutselig fant legene noe som senere viste seg å være to feil på hjertet.

– Det rare er at de to feilene ikke har noe med hverandre å gjøre. Legene fant ut at jeg hadde en hjerterytmefeil som gjør at hjertet plutselig slår mye raskere enn det skal. I tillegg fant de at jeg hadde forstørret hjertemuskel. Det siste er genetisk og trolig medfødt, sier han.

Hjertetstans

Dermed bar det til St. Olavs hospital i Trondheim for videre utredninger. Og det var her den virkelige dramatikken skulle skje. Da legene skulle gå inn gjennom lysken hans og opp i hjertet for å undersøke hjerterytmen, måtte de gi ham adrenalin.

– Dette tålte tydeligvis ikke kroppen min, så jeg besvimte. Og plutselig fikk jeg en hjertestans. Heldigvis var legene tett på, så de startet med støt og kompresjoner med en gang. Dette gjorde at de fikk i gang hjertet raskt igjen, sier han.

Han kom raskt til bevissthet igjen, og heldigvis viste heller ikke hjerterytmefeilen seg å være farlig.

Hjertemuskelsykdommen går det fint an å leve med, men på grunn av en liten risiko for hjertestans senere i livet, ønsket legene å operere inn en hjertestarter – som slår inn med en gang dersom det plutselig skulle skje noe.

– Det var egentlig en helt enkel operasjon, og jeg fikk reise hjem etter et par dager. Da var planen å reise innom Molde for å hente tingene mine, og deretter hjem til Råde for å slappe av, sier han.

Akutte smerter

Men heller nå skulle det gå helt etter planen for 20-åringen. Da han ankom leiligheten i Molde fikk han akutte smerter i brystet igjen. Dermed bar det nok en gang til sykehuset.

– Da var det bare å forberede seg på nye undersøkelser. Denne gangen viste det seg at jeg har pådratt meg lungebetennelse. Trolig har de siste ukene vært en påkjenning for kroppen, noe som igjen førte til lungebetennelse, sier han.

Da FB snakket med Råde-gutten lørdag, lå han i senga på Molde sykehus. Han må være der et par dager til, men så håper han å endelig klare å komme seg hjem til Råde.

– På grunn av koronasituasjonen og at alt av studier foregår på Internett, så har jeg bestemt meg for å ta de siste månedene hjemme fra Råde. Så nå gleder jeg meg til å komme hjem. Det positive er jo at året bare kan bli bedre, ler han.

Ikke konsekvens av korona

Det er foreløpig ingenting som tyder på at koronasykdommen har noe med hjertesykdommene å gjøre.

– Det finnes jo ikke nok forskning på dette ennå, men hjertesykdommen er trolig medfødt, så det er uansett ikke en direkte konsekvens av korona. Men om det har blitt trigget noe som igjen har gjort at det har slått ut vet jeg jo ikke, sier han.

– Hvordan har de siste månedene påvirket deg?

– Jeg er vel mest sliten og ekstremt lei av sykehus. Jeg har kommet frem til at jeg har opplevd 20 dager av dette året i «frihet». Resten har vært inn og ut av sykehus. Da blir man fort litt nedbrutt og lei. Men nå har jeg et oppriktig håp om at vi kommer oss hjem til uka, sier han.

Nå ser 20-åringen, som ved siden av studiene er fotballtrener og frilansjournalist, frem til å komme tilbake til kjente omgivelser i Østfold.

– Er du blitt redd for at det plutselig skal skje noe?

– Egentlig ikke. Jeg er glad for at de har operert inn en hjertestarter. Det er en veldig god trygghet å ha med seg. Men jeg tror ikke jeg kommer til å gå rundt og være redd. Nå gleder jeg meg mest til å komme i gang med mitt normale liv igjen, sier han.

Til info: Jacob Berg er frilansjournalist på sporten i Fredriksstad Blad.