Takk til Tønsbergs Blad som denne sommeren har kjørt reportasjeserien fordomsfri. Ved denne serien er to ting klart. Vi kan alle settes i en eller annen bås som folk har fordommer mot. Våre meninger og holdninger til andre har blitt satt på prøve. Står de seg mot hvordan verden egentlig er?

Jeg har fått bekreftet følgende: Vi er forskjellige og har ulike utgangspunkt ønsker og behov. Men vi har alle behov for å bli respektert for den vi er!

Selv er jeg et menneske som har et utseende og et ytre som gjør at mange blir overrasket over at det kommer noe fornuftig ut av munnen min. Andre mennesker møter andre utfordringer.

Ved årets kommunevalg bør vi alle som stiller til valg glede oss over mangfoldet og jobbe for et rausere samfunn. Dette høres ut som en politisk floskel som alle politikere stiller seg bak. TBs debattside viser en annen virkelighet, som ber velgerne tenke seg nøye om før man gir enkelte partier og politikere tillit. Noen vil videreføre konflikter mot enkelte grupper basert på en vi-og-de-andre-holdning. Lar vi intoleransen få lov til å bite seg fast og gir politikere med slike verdier tillit, frykter jeg at vi får en utrivelig by.

Ønsket om et inkluderende samfunn er et krevende. Vi må ALLE bidra med en positiv innstilling hvis vi skal lykkes.

Inkludering er det motsatte av fordommer. Vi fjerner fordommer med å bygge fellesskap og møteplasser. Hvor vi møter andre med positiv nysgjerrighet.

En slik felles arena er skolen. Her møtes alle avhengig av bakgrunn. Derfor skal vi slå ring om den offentlige enhetsskolen. Dette gjør fremveksten av privatskoler bekymringsfull. Når motivasjon for privatskoler er livssyn eller spesifikke ferdigheter, sa fjernes viktige felles møteplasser.

Du kan ikke snakke om grupper når du møter enkeltmennesket. Når de homofile blir til Geir og muslimene blir til Mira, som vi kjenner fra klasse 9 B, så må vi forholdes oss til dem som klassekamerater som man deler hverdag med.

Vi vet at yngre er mer positive til en del minoriteter som de er vant til å omgås fra skolen enn eldre nettopp fordi man gjennom å møte enkeltmennesket ikke ser på dette som noen «big deal». Samtidig som noen prøver å mobbe og trakassere minoritetene. At Homse, CP og Jøde blir brukt som skjellsord i skolegården, er fullstendig uakseptabelt. Homsen, hun med CP og jøden har ingenting å skamme seg over når de er den de er.

Kampen for et raust og fordomsfritt Norge kan virke håpløst og utopisk. Denne kampen må vi alle kjempe og vinne!

Kristian E. Hansen