Det er spennende og god lesing, og jeg er glad for at Aasmundsen er gitt denne anledningen av Tønsbergs Blad, som tradisjonelt er et ganske verdikonservativt nyhetsmedium.

Aasmundsen tar for seg alt fra tro, spiseforstyrrelser og fedme til politikk og ytringsfrihet for innvandringskritikere.

Det mange sitter igjen med, inkludert meg selv, er en tanke om at man faktisk har fordommer mot disse menneskene. Uansett hvor snill og grei man anser seg selv som, så har man disse fordommene.

Et eksempel fra meg selv er da jeg leste intervjuet med Ronny Alte og «Han drikker cola, jeg drikker vann». Det er en ganske enkel og uskyldig setning i seg selv, men allikevel tenker noen (les: meg): «Typisk». Men typisk hva? Er det stereotypisk at islamkritikere drikker cola?

Så kommer spørsmålet. Kan man virkelig fjerne fordommene? Kan vi leve i et samfunn uten fordommene?

Det enkle og biologiske svaret er nei. Vi mennesker elsker orden og kontroll, og vi setter mennesker i bås helt ubevisst. Vi setter ikke folk i bås fordi vi kjenner dem, men basert på fordommer. Det gjør alle, selv Jakob! Men kampen mot fordommer kan allikevel vinnes. Det handler bare om hvordan.

Organisasjonen World Against Prejudice (WAP) jobber med dette. De mener er at kampen mot fordommer vinnes ved å være bevisst over dem. Fordommer vil man alltid ha, men hvis man tenker over dem, og møter med åpent sinn så vil det hjelpe.

Jeg inviterer herved til åpen debatt om fordommer og bekjemping av den, her i mediene! Alle vil vinne av en fordomsfri hverdag i vårt samfunn, og det er i alles interesse! Sammen kan vi dra lasset, men hvordan – spør jeg deg!

Eivind Yrjan Stamnes