Sosiale medier er i dag proppet fulle av innlegg om en bloggers depressive liv eller en annen tenårings blodige kutt på underarmen. Flere bruker sosiale medier til å fortelle om hvor vondt de har det, hvor slitne de er eller hvor mye press de føler. «I dag er det tre uker og to dager siden jeg sist kuttet meg» leste jeg nylig på nettet, illustrert med et avbildet håndledd med tre små bloddråper på. Misforstå meg ikke, det er flott at vi kan belyse temaer som selvskading, depresjon og vonde hverdager, men et sted bør kanskje grensen gå?

Å være deprimert er ikke gøy, men det bør heller ikke være ønsket. Jeg vet og forstår at det er ungdommer her i landet som virkelig sliter, men du er ikke deprimert om du er trist en dag. Det er en lett synlig trend av nedslåtte, motløse og selvutleverende ungdommer som florerer på nettet, spesielt unge jenter. Jeg tørr nesten å påstå at det begynner å bli trendy å være deprimert. Hvorfor forstår jeg ikke.

Ja, vonde hendelser i livet inntreffer. Du slår opp med kjæresten, du krangler med bestevenninnen din, du får en dårlig karakter på skolen og jenta du akkurat passerte er penere enn deg. Men når ble dette uvanlig og når var dette grunner til å låse seg inne på et mørkt rom? Hvor ble det av tøffe ungdommer med ben i nesa som stod opp for seg selv og andre? Jeg er så lei av å høre om hvor vondt dere har det, hvor lei seg alle alltid er og hvor hardt det er å være ung i dag.
 

Jeg har prøvd å overkomme og få denne fordommen motbevist, jeg har prøvd å sette meg i deres sted og prøvd å forstå hvorfor så mange har det vondt. Dessverre må jeg innrømme at jeg enda ikke har lykkes, jeg synes ærlig norsk ungdom tåler alt for lite og er latterlig svake.

Så norsk ungdom, dere må begynne å tåle mer. Løft blikket og se dere rundt, kanskje livet ditt faktisk er veldig trygt og godt. Hvor blir det av samfunnsengasjementet og interessen for andre, ikke alt handler om deg. Jeg utfordrer dere: skru på Dagsrevyen en kveld og sett livet i perspektiv.

Og nei, det er ikke kult å være deprimert. Skjerp dere.

Følg Jakobs fordommer på Facebook!

Vi vil gjerne ha leserinnlegg til UREDigert: Send inn din mening her