Jeg forstår meg ikke på disse naturistene. Hvorfor ønsker noen å blotte sine edle deler i ansiktet mitt? Hvorfor må de absolutt være nakne når de ikke er alene?
Følg Jakobs fordommer på Facebook!
Vi er på Roppestad naturiststrand ved Farrisvannet i Larvik. Kristin Aanes og Jan Barth Jevne fra Vestviken Naturistforening sitter på et svaberg og ser utover en strand full av badegjester. Det er ingen bikiniskiller å se. Her er alle er nakne.
– Hvorfor må dere absolutt være nakne?
– Det er en helt egen frihetsfølelse. Hvorfor må jeg absolutt ha på badedrakta? sier Kristin.
Jan Barth er enig. Han mener mange har en gal oppfatning av hva nakenhet er.
– Nakenhet er det mest naturlige som finnes. Vi må slutte å seksualisere og moralisere den. Vi må kunne tåle å se hverandre nakne, sier han.
Blir kalt perverse
De to mener det finnes mange misforståelser rundt naturisme.
– Naturister blir kalt perverse og ekshibisjonistiske. Folk tror at vi går nakne bare for å vise oss fram, sier Jan Barth.
– Så dere er ikke blottere?
– Vi ønsker ikke å bli assosiert med blottere. Det finnes råtne epler i alle miljøer, men hvis de dukker opp her, tar vi hånd om det. Det er blant annet det Vestviken Naturistforening er til for, sier Kristin.
Hun mener det er seksualisering av nakenhet som ligger bak manges skepsis til naturister.
– Folk rynker på nesa fordi de tenker at nakenhet hører hjemme på soverommet, og at det ellers er ekkelt og snuskete. Nakenhet har ikke noe med sex å gjøre her på Roppestad, sier hun.
Nakne i dobbelt forstand
Kristin og Jan Barth mener forholdet til kropp er bedre blant naturister enn andre. Naturismen fremmer nærhet mellom det nakne mennesket og naturen, og må ifølge de to ikke forveksles med nudisme.
– Nudistene vil gjerne gå nakne over alt, også på butikken, sier Kristin.
Kroppspress er et ukjent begrep på Roppestad.
– Hos oss kommer alle som de er. Kropp eller dyre bikinier har ikke noe å si her, sier Jan Barth.
Han understreker at det er menneske og person som er i fokus i naturistmiljøet, ikke kropp og utseende.
– Vi er nakne i dobbeltbetydning. Vi er åpne og trygge på hverandre. Det sosiale miljøet er veldig godt, sier han.
Se video fra besøket på Roppestad naturiststrand. Saken fortsetter etter videoen:
Nakne barn, nakne voksne
Ifølge Kristin og Jan Barth kommer alle typer mennesker til naturiststanden. De beskriver miljøet som godt, og oppfordrer flere barnefamilier til å komme.
– Men er det ikke skadelig for barn å se nakne voksne?
– Man blir tryggere på sin egen seksualitet og kropp hvis man får et naturlig forhold til nakenhet som barn, sier Kristin.
Sommeren 2014 hadde det vært flere småbarnsfamilier innom, noe som visstnok var en god opplevelse for familiene.
– Det er alle typer mennesker som foretrekker å være nakne om sommeren.
Slutte å moralisere
Intervjuet er ferdig. Kristin og Jan Barth reiser seg – nakne og ublyge.
Jeg trodde naturister var avvik. At de var sære mennesker, med spesielle behov for å blotte seg. Når jeg nå ser utover Roppestad naturiststrand, er jeg ikke sikker.
Kanskje har vi et uheldig forhold til nakenhet? Har vi blitt så usikre på vår egen kropp og seksualitet at vi frykter å kaste klærne?
Kristin og Jan Barth mener at det er på tide å se ting annerledes. Og har man først prøvd naturisme, har man prøvd noe godt, understreker de to.
– Det er vanskelig å gå tilbake når man har følt på den friheten, sier han.
– Det er mange misforståelser
Vi må få et mer avslappet forhold til kroppen og nakenheten vår, og ikke seksualisere alt.
Margrete Wiede Aasland, sexolog
Margrete Wiede Aasland er sexologisk rådgiver ved Institutt for klinisk sexologi og terapi. Hun har skrevet bøkene «Si det til noen», «Barna og seksualiteten» og «Jeg er meg! Min meg».
– Hva er naturisme?
– Naturisme er en nakenkultur hvor man liker å bevege seg og utføre aktiviteter naken. Vi kom alle til verden nakne, og naturistene tror på denne naturlige nakenheten. Naturisme har ingen ting med seksualitet og sex å gjøre, men handler om å føle seg fri i egen kropp.
– Er nakenhet akseptert i dagens samfunn?
– Nakenhet har dessverre trangere kår i dag. Det skyldes en uheldig utvikling hvor nakenhet har blitt seksualisert og pervertert. Vi er redde for å være nakne fordi det er forbundet med noe umoralsk og ekkelt. Før dusjet alle nakne i gymmen og gikk nakne med barna sine på stranden. I dag er mange livredde for dette, og de fleste ønsker seg frabedt nakenhet rundt seg.
– Hvilke fordommer møter naturister?
– Enkelt kan misforstå naturister og tro at de er nakne kun for å flotte utstyret sitt, at de er ekshibisjonister. En annen misforståelse kan være at de er sexgale dyr som har seg overalt. Disse fordommene er langt fra virkeligheten. Det er faktisk mye mer fokus på sex og å vise seg fram på «vanlige» strender. Det er mindre kroppspress blant naturister. Der kommer man som man er.
– Hva ligger bak fordommene?
– De moralistene som sutrer over nakenhet og sitter og peker over på naturiststranden, er misunnelige på friheten naturistene opplever. Alle redsler handler om usikkerhet hos en selv, og frykten for nakenhet kommer ofte av mangel på et trygt og godt forhold til egen seksualitet. Det kan komme av at foreldrene ikke har snakket nok om kropp og seksualitet opp igjennom oppdragelsen.
– Hvordan kan vi bryte ned fordommene?
– Vi må gå en runde med oss selv. Hvis man merker at man blir provosert av en dinglende pupp kan man stille seg spørsmålene: Er jeg fornøyd med egen kropp og seksualitet? Er jeg fornøyd med de svarene jeg fikk gjennom oppdragelsen min? Var vi åpne med nakenhet da jeg vokste opp? Så jeg foreldrene mine nakne? Vi må få et mer avslappet forhold til kroppen og nakenheten vår, og ikke seksualisere alt.
LES OGSÅ: Denne sommeren setter Tønsbergs Blad fordommer på dagsordenen