Gå til sidens hovedinnhold

Fire bevere demmer opp Solbergelva - nå svarer politikerne med dødsstraff

Artikkelen er over 3 år gammel

Bevere lager demninger i Solbergelva som ved mye nedbør renner over og skader avlinger på jordene ned mot Borrevannet. Nå svarer politikerne med dødsstraff.

(Gjengangeren)

Gårdbrukerne Anders Bonden og Kari Wøyen har søkt om tillatelse til å felle bever. Olav Kr. Kjøll eier Solberg gård som blir drevet av Anders Bonden. I søknaden til kommunen viser han til at beverne bygger demninger som stopper vannet. Og siden vannet ikke lar seg stoppe, finner det nye veier ned mot Borrevannet. Det gjør til tider stor skade på avlinger.

LES OGSÅ: Vil felle bever i Solbergelva 

Forurenser Borrevannet

Det at vannet renner inn på jordbruksarealer betyr også at næringsrik matjord forsvinner ut i Borrevannet, noe som er lite ønskelig. Anders Bonden er mest plaget ved mye nedbør, men også Kari Wøyen på den andre siden av Solbergelva kan bli rammet dersom elva graver nye løp.

LES OGSÅ: Store ulemper med gjess: Foreslår å ta bort egg i reir 

Anders Bonden forteller at han fra 23. oktober og ut vekstsesongen i år har revet beverdemningen hele 11 ganger. Beverne ønsker likevel å bli boende, og de bygger opp hjemmet sitt i løpet av kort tid hver eneste gang. Anders Bonden har registrert fire bevere i demningen.

Ja til felling

Politikerne sa ja til å skyte fire bevere for å avverge skade på avling. Tillatelsen gjelder beverkolonien i området nordøst for Vikveien. Tillatelsen gjelder til 30. april neste år. Fellingsresultat skal fortløpende rapporteres til Horten kommune.

LES OGSÅ: Beveren kan plaske videre 

Administrasjonen i kommunen skal nå utarbeide lokale forskrifter som skal sørge for en god forvaltning og regulering av beverbestanden i Horten. Under behandlingen av saken fremmet Svein-Erik Figved i Miljøpartiet De Grønne forslag om å la beverne leve videre i Solbergelva.

Han ønsket seg alternative løsninger som sikrer sameksistens mellom bever og landbruk, men fikk lite støtte hos de andre partiene.

Dette er beveren

 • Bevere er er kjent som «naturens iherdige tømmerhoggere og dambyggere».
 • De er ypperlige svømmere og tilbringer omtrent like mye tid i vann som på land.
 • De er relativt store og veier normalt omkring 13 til 32 kilo.
 • Hunnen normalt størst.
 • Bevere kan være neddykket i 15 minutter og svømme mer enn 750 meter før den trenger påfyll av luft.
 • Kroppen er dekket av tykk, vanntett pels som består av lange dekkhår og tett isolerende underull.
 • Øynene er dekket av ei blinkhinne når dyret svømmer neddykket, samtidig som ører og nesebor lukkes av en spesiell muskulatur.
 • Bakbena er kraftige og har svømmehud mellom tærne.
 • Forbeina ligner menneskelige hender.
 • De brukes med stor dyktighet og presisjon til å utføre en rekke forskjellige oppgaver.
 • Beveren har også en flat og meget muskuløs hale, som den aktivt bruker til å varsle om fare gjennom å slå med den i vannflaten.
 • Det hevdes at beveren overgår alle andre pattedyr, unntatt mennesket,  når det gjelder evnen til å endre og tilpasse sitt livsmiljø.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.