Gå til sidens hovedinnhold

Er det farlig å gå uten rød lue i skogen nå?

Artikkelen er over 4 år gammel

Nei, heldigvis er det ikke det. Men her er svarene på andre spørsmål du kanskje har om jaktsesongen.

Se lenke til elgkart nederst i artikkelen

– Høsten er jakttid, og du risikerer å møte en jeger i skogen. Er det grunn til å være engstelig? Må jeg vike? Skal jeg gå fram og hilse, eller forlate åstedet?

Dette er spørsmål Norges Jeger- og Fiskerforbund ofte får. Nå har de laget seks «slik-gjør-du-det-når-du-treffer-en-jeger»-tips:

1. Er jakt farlig for meg?

Nei.  Det er ikke farlig å gå i skogen selv om det er jakt. Jegerne vet utmerket godt at du er der og vet hva de skyter på. Vi kjenner ikke til at noen bærplukkere, sopplukkere eller andre turgåere har blitt skutt under jakt. 

 

2. Må jeg ha rød topplue?

Nei, det må du ikke, men dersom du føler at det gir deg en trygghet så ta den for all del med.

3. Hvorfor har jegerne signalbekledning?

Jegerne har ofte signalbekledning for å være tydelige ovenfor de andre jegerne på jaktlaget hvor de er til enhver tid. Det er ikke noe krav om slik bekledning, men det er vanlig brukt der flere jegere jakter sammen.

4. Blir jegeren irritert dersom vi tilfeldigvis møter ham på post?

Det bør han eller hun ikke bli. Det er god tradisjon i Norge at vi hilser på hverandre eller småprater litt når vi møter andre ute på tur i skogen. Det gjelder når vi møter jegere også. Men hvis du møter en jeger på post, er det kanskje ikke den rette anledningen for høylytt og langvarig prat om vær og vind.

5. Har jegerne egentlig greie på det de driver med?

Det finnes knapt et jegerkorps i verden som er bedre skolert enn det norske. Alle som skal jakte i Norge må gjennom et jegerprøvekurs (30 timer undervisning) samt bestå en offentlig eksamen til slutt. Alle som skal jakte storvilt må i tillegg bevise sine skyteferdigheter ved å bestå en årlig skyteprøve. Vi har skytebaner i alle kommuner der jegere går for å trene og terpe gode våpenvaner. Fokus er både på blinken og på sikkerheten.

6. Vet jegerne hvordan de skal forholde seg til turgåere?

Norges Jeger- og Fiskerforbund har laget Jaktvettregler for å forhindre ulykker under jakt og sørge for at møter mellom jegere og vanlige friluftsfolk går knirkefritt. Dette er jegernes variant av fjellvettreglene. Den første regelen lyder: «Tenk sikkerhet i alt du gjør som jeger». Jaktvettreglene oppfordrer jegere til å ta hensyn, samt å være imøtekommende og snakke med folk de møter.

Alle har like stor rett til å ferdes i skogen, understreker forbundet.

– Allemannsretten sikrer alles ferdsel. Jegerne ønsker ikke å fortrenge noen. Ta mer enn gjerne en prat. Kanskje kan dere bli enige om hvem som går hvor, skriver forbundet i en pressemelding.

Hvor er elgen skutt?

Tusenvis av jegere går nå ut på Statskogs jaktmarker. På elgbørsen kan du følge med på hvor elgen blir skutt, skriver Statskog i en pressemelding.

Statskogs elgjakt er åpen for alle. Hele 5000 jegere rapporterer inn til Statskog hva de har skutt, type dyr og slaktevekt.

KLIKK HER: Her kan du se hvor det er skutt elg

– Åpenhet rundt jakta er bra for lokale forvaltningsdiskusjoner. Det kan også bidra til å ta bort grunnløse spekulasjoner. Ikke minst er det moro å følge med på. Statskog er landets største tilbyder av elgjakt med en kvote på drøyt 1600 elg. Dermed inneholder elgbørsen mye informasjon, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

Norge har verdens tetteste elgstamme, og jegerne bidrar til å regulere stammen gjennom den årlige jakta. Det gjør at stammen holdes på et bærekraftig nivå.

– Gjennomsnittlig slaktevekt på elgen er om lag 135 kilo. Jegere hos Statskog kan dermed ta ut over 200 tonn prima viltkjøtt i løpet av høsten og det aller meste er til eget bruk og havner i jegernes frysere, sier Breisjøberget i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken