HØR HELE HISTORIEN NEDERST I SAKEN

– Dette er en veldig spesiell sak. Et drap som virkelig rystet Tønsberg, forteller journalist Benedicte Hamnes i Tønsbergs Blad som har laget podkasten sammen med redigerer Feliks Hernes.

Morderen ble borte

Mandag 30. august 1971 ble den 31 år gamle nattportieren Jan Petter Jensen funnet død bak skranken i resepsjonen på Grand Hotel i Tønsberg. Han var blitt drept. Morderen forsvant sporløst ut i natten, og ble borte i mange, mange år.

På forsiden av Tønsbergs Blad tirsdag den 31. august 1971 kunne man lese følgende; «Nattportieren på Grand Hotel i Tønsberg funnet drept i går kveld. Drapet skjedde efter kl. 2.30 – Tre mann i varetekt igår kveld – ytterligere to i forhør – alle fra Tønsbergdistriktet».

– Det var ikke noen spor etter morderen. Politiet sto helt på bar bakke, og hanket inn folk som de trodde sto bak, men som senere ble sjekket ut av saken, forteller Hamnes.

18 år senere ringer telefonen

Hvem som sto bak drapet var i mange år et uløst mysterium. Helt fram til 1990. Da ringer telefonen på et lensmannskontor i en liten bygd i Telemark. Han som ringer hadde mildt sagt noe oppsiktsvekkende å fortelle. Mer røper vi ikke her, detaljene får du i podkasten.

Omfattende research

Hamnes sier det har vært veldig spennende å grave i dette materialet, som nå har resultert i historien «Grand Hotel – drapsgåten bare morderen kunne løse».

– Jeg har jo saumfart alt av gamle avissaker som er skrevet om drapet. Jeg har pratet med mennesker som husker hvordan dette rystet lokalsamfunnet, og jeg har pratet med en som jobbet i politiet da drapet ble oppklart. Jeg har også snakket med en som kjente drapsmannen. I tillegg har jeg fått tak i ulike dokumenter som omhandler saken, forklarer Hamnes.

– Litt tilfeldig

– Hvorfor lager TB podkast om Grand-drapet nå - over 50 år etter det skjedde?

– Vi lagde jo «Strandkongene» som vi publiserte i januar i fjor, og som var den første historiefortellende podkasten vi lagde i TB. Vi fikk lyst til å lage mer om vår unike lokalhistorie, forteller utviklingsredaktør Marie Olaussen i Tønsbergs Blad.

– Vi begynte å se på hvilke historier vi har i byen, som mange kanskje ikke husker så mye av, og som yngre lesere og innflyttere ikke kjenner til. Dette blir spennende for lytterne våre. Litt tilfeldig at det var 50 år siden dette drapet skjedd da vi startet å jobbe med Grand-saken. Det er en alvorlig, kuriøs og spesiell historie fra vårt lokalmiljø, forteller Olaussen.

LES OGSÅ: Pris til Tønsbergs Blad for «Strandkongene»

Flere lokale historier

Historien om drapet på Grand Hotel er bare starten på en rekke podkast-historier i regi av Tønsbergs Blad.

– Vi har planer om flere fortellinger, og vi har flere spennende planer. Det er mange gode lokale historier innen krimsjangeren, men også andre typer saker. Det er arbeidskrevende å lage historiefortellende podkast, så i først omgang publiserer vi nå to episoder om Grand-drapet. Men det kommer flere saker utover året, forsikrer Olaussen.

Podkasten kan du høre alle steder du hører podkast. Og her:

Se teaservideo her: