Gå til sidens hovedinnhold

Jeg blir aldri vegetarianer

Det er opprør i deler av befolkningen. I alle fall gir media inntrykk av det ved å legge ut intervju med folk som raser. Mot et forslag om å redusere kjøttforbruket til det halve.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skal vi alle bli vegetarianere? Nei.

Skal MDG bestemme at vi ikke skal spise kjøtt? Nei.

MDG forslår bare at du reduserer kjøttforbruket til det halve. Dette er jo også i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger. Ved å redusere kjøttforbruket, og for så vidt også annet forbruk, bidrar du til at dine barn og barnebarn får levelig livsforhold på denne vår jord.

Halvere kjøttforbruket? Det høres drastisk ut, men er egentlig ganske enkelt. Jeg har prøvd – og fått det til. Jeg er ikke, og kommer aldri til å bli vegetarianer, men har allerede redusert kjøttforbruket mitt betydelig. Jeg vil tro til det halve.

Det begynte julaften. Etter å ha vaset rundt i joggebukse siden Coronaen traff oss, skulle den vanlige julestasen på. Men det var ikke plass til meg. Verken i julekjolen eller «den lille sorte». Julen ble feiret i en romslig bukse med strikk i livet skjult av en passende romslig tunika.

Mitt bidrag til å redusere klimaendringene er at mine kjøttporsjoner er redusert til det halve. I stedet for å steke en hel kyllingfilet deler jeg den nå i to og får to måltider av det som tidligere var ett. I stedet for to kjøttkaker spiser jeg en. Grønnsaksdelen av måltidet er økt. Og sesongens, det vil si, vintersesongens norske grønnsaker blir brukt. Potet, gulrot, kål i diverse varianter, kålrot, løk, selleri og erter mm. Det smaker fortreffelig.

Etter 3 måneder har jeg oppnådd følgende: Jeg får plass i både julekjolen og den lille sorte. Matutgiftene har gått ned. Og jeg gir mitt bidrag til å redusere klimagassutslippene.

Jeg hører noen si: Dette er en dråpe i havet. Ja, det er det. Men jeg minner om at det blir ingen flom uten dråper.

Kommentarer til denne saken