Gå til sidens hovedinnhold

Jeg, en klimafornekter ?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi kalles klimafornektere, eller vitenskapsfornektere. Vi settes i bås med dem som mener at jorda er flat, og blir fortalt at sånne som oss vil man ikke lenger bruke tid på "For vi skal redde kloden". Det skal man gjøre ut fra hypotesen om at CO2 er hovedgrunnen til det noen kaller klimakrisen, andre koking av kloden.

Nå er det ikke så mange som fornekter at klima endrer seg, og noen av oss mener endringene er menneskeskapt men har vanskelig for å skjønne at en gass som utgjør 0,04% av atmosfæren styrer klima. Når vår andel av dette er 5%, mens naturen står for resten blir det, for noen av oss, ikke logisk at vi med teknologi skal klare å styre klima. Så jeg er vel en hypotesefornekter og når vi ser at stadig flere vil glemme hockeykølla til Michael Mann som var kronbeviset for sammenhengen mellom CO2 og økende temperatur er det kanskje et lite håp selv om jeg tviler. Det er alt for mye penger og prestisje til det.

Simon Reese laget en reisedokumentar fra Mellom-Amerika og var innom Guatemala, Honduras, El Salvador, Belize og Costa Rica. Fra de tre første kunne han rapportere om klimakrise med tørke og dermed sult. Sult som førte til klimaflyktninger. De to siste landene har satset på å bevare mye av naturen intakt og også plante nye trær. Det er bare førti år siden også Costa Rica var i ferd med å bli et land med svært lite skog, men de tok et aktivt valg om nyplanting og rehabilitering av det som var igjen. Hvis man tror at dette ikke har hatt noe å si bør man ta en titt på et satelittbilde fra grensen mellom Guatemala og Belize. Den ene siden av grensa er grønn, den andre brun.

Ser vi oss rundt i verden ser vi overalt store sår i naturen. Har ikke dette sin pris? Har det ikke sin pris å forsøple havene? Og så har vi klokkertro på at med moderne teknikk skal vi fange nok CO2 til å få ned temperaturen på jorda.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.