Gå til sidens hovedinnhold

Jeg er en sunn og frisk kontorrotte (55). Jeg gir gjerne fra meg vaksinen min til lærer (54).

Men venter gjerne noen uker for å slippe en lærer eller barnehageansatt foran meg i køen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er en sunn og frisk «kontorrotte» som nylig ble 55 år og derfor skal vaksineres før en 54 år gammel lærer som hver dag går til en barneskole med 500 elever.

Det synes jeg er blodig urettferdig! Og jeg tror det er feil prioritering for norske barn, norsk næringsliv og ikke minst lærere- og barnehageansatte som risikerer mye mer ved å gå på jobben enn meg.

Jeg kan fint gjøre mye av jobben min fra hjemmekontor. Og jeg har også en arbeidsplass som er supert tilrettelagt for at noen av oss kan være der av og til. Vi kan holde tilstrekkelig avstand, og godt smittevern blir ivaretatt på alle mulige måter.

En småskolelærer på hjemmekontor fungerer uendelig mye dårligere enn meg på hjemmekontor. Og på jobben har læreren stort behov for å være nær 7 år gamle Per som føler seg utrygg, mens jeg fint kan sitte tre meter fra 37 år gamle Pernille og diskutere i et luftig møterom.

Les også

Stadig flere koronasmittede nekter å oppgi nærkontakter: – Jeg hører at det er en ny tendens, men ikke her

Lærerne som nå stiller på jobb og håndterer raskt vekslende smittevernregimer er heltene mine! Jeg skjønner at de kan bli redde og engstelige nå som smitten sprer seg aller raskest blant barn. Redde for å bli smittet selv, redde for å ta med smitte fra skolen hjem til familien sin, og redde for å ikke gjøre jobben de gjerne vil gjøre som lærere best mulig fordi mulig smitte gir for mange bekymringer.

Åpne skoler og barnehager og trygge ansatte der, er bra for barna, bra for de ansatte og bra for Norge. Jeg ser at det kontorrotte-kollegene mine med små barn er aller mest opptatt av er om barnehagen og skolen er åpen. Og de er opptatt av om den trygge kontaktlæreren eller den barnehageansatte barna deres knytter seg mest til, er på jobb. Vaksinerte lærere gjøre det lettere å holde skolene åpne og lettere for lærerne å gjøre jobben sin. Til full applaus fra hundretusenvis av kontorrotter! Kontorrotter som gjør en mye bedre jobb fra hjemmekontoret sitt når de trygt kan sende barna til skole eller barnehage.

Les også

Sykehuset skal ha vaksinert mer enn hundre ledere – noen av dem kan ha fått vaksinen før tiden

Det er ikke en original tanke å prioritere lærere. I USA sa Joe Biden allerede 8. mars at målet var å gi alle lærere og skoleansatte første vaksinedose i løpet av mars. Er det fremdeles noen lærere som ikke har fått vaksinen sin, står de nå først i vaksinekøen.

Jeg skjønner at det er vanskelig å prioritere vaksinene. At de eldste og helsepersonell har vært først i køen, var helt riktig.

Veldig mange andre kan også ha gode argumenter for å få vaksine tidlig. Alle som møter mange i jobben: butikkansatte, taxisjåfører, alle i servicenæringen. Jeg synes ikke at jeg har en eneste grunn til å snike meg foran disse. Men det aller viktigste nå er at den store majoriteten av oss stiller opp når vi får vaksinetimen vår. Jeg lover å ta imot min med stor glede når den kommer. Da reiser jeg slett ikke på hytta og jeg sier ikke nei takk.

Les også

Ba om at skole- og barnehageansatte ble vaksineprioritert: – Vi forstår deres bekymring, men …

Men jeg godtar altså gjerne å vente noen uker for å slippe en lærer eller barnehageansatt foran meg i køen. Om det skjer, smiler jeg bredt fra hjemmekontoret og sender en vennlig tanke til alle som fortjener å føle seg trygge på arbeidsplassen sin.

Dette innlegget ble først publisert på Espen Grimmerts egen facebookside. Det er også publisert av NRK.

Kommentarer til denne saken